Vera Mann en Wilbert Gieske over Duet For One

In hoeverre heeft je leven nog zin als je een slopende ziekte krijgt en je je geliefde vak, waarin je zo bewonderd wordt, niet meer kunt uitoefenen? En hoe leer je daarmee omgaan? Die vragen staan centraal in Duet For One, met Vera Mann en Wilbert Gieske. Dit aangrijpende toneelstuk is gebaseerd op het leven van de beroemde Britse celliste Jacqueline du Pré bij wie op het toppunt van haar carrière Multiple Sclerose werd geconstateerd, een ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Toneel.blog ging in gesprek met de hoofdrolspelers. 

Vera Mann speelt de rol van violiste Stephanie Abrahams, die ook op het hoogtepunt van haar carrière de ziekte MS krijgt. Wilbert Gieske kruipt in de rol van haar psychiater Dr. Feldmann. In zes praatsessies confronteert hij Stephanie met haar diepste gevoelens en leert hij haar om te gaan met de ziekte.

Spiegelbeeld
Voor Vera Mann was de zware rol van Stephanie een uitdaging. “Stephanie kan van de een op andere dag geen viool meer spelen. Dat is voor haar hetzelfde als een arm of been verliezen. Ze is gehandicapt zonder haar viool,” aldus Mann. “Maar ze draagt een masker. Ze ziet zichzelf als sterk, opgewekt en positief, maar daaronder zitten een heleboel verstopte angsten en onzekerheden over haar toekomst. De kunst is om haar daarnaar te laten kijken, zodat ze een compleet plaatje krijgt. Dan pas kan ze besluiten wat ze met de rest van haar leven doet. Dat is de taak van Dr. Feldmann: haar een spiegel voorhouden,” licht Vera Mann de interactie tussen de twee karakters toe.

Met goed bekeken tv-series als In Therapie en Kijken in de Ziel is Duet For One opeens een heel actuele voorstelling geworden, al vind Wilbert Gieske dat psychiatrie nog steeds een raar taboe is in Nederland. “We brengen wel onze auto regelmatig naar de garage voor onderhoud, maar kijken veel te weinig naar onszelf.” Hij bestudeerde beide series bij de voorbereiding van zijn rol. Aan de studie Psychologie die hij ooit volgde, bleek hij echter niet zoveel te hebben. “Ik heb meer gehad aan die acht jaar die ik achter de bar heb gestaan,” zegt hij gekscherend.

Levenskunst
De ziekte MS speelt een grote rol in het stuk. Daarom is de stichting MS Research, dat al 30 jaar onderzoek doet naar en voorlichting geeft over de ziekte, nauw betrokken bij de voorbereidingen. Zij bracht de acteurs in contact met patiënten, maar ook met bijvoorbeeld een neuroloog.

Wilbert Gieske: “Ik hoop dat het stuk bijdraagt aan het geven van bekendheid aan MS, daar zetten wij ons voor in. Maar het gaat over meer dan MS, het gaat ook over verlies van onafhankelijkheid, over mensen die moeten leren leven met een ernstige ziekte.” Vera Mann valt hem bij: “Uiteindelijk gaat deze toneelvoorstelling over de zin van het leven. Juist die emotionele lading maakt Duet For One een bijzondere voorstelling. Het is misschien geen makkelijke kost, maar een must voor liefhebbers van mooie toneelvoorstellingen met inhoud.”

“Amusement is er al veel te veel. De belangrijke thema’s van het leven worden wat mij betreft te weinig op toneel gezet. Ik vind dat mensen moeten komen kijken omdat het goed is om te ontdekken wat zij zouden doen in zo’n situatie,” aldus Wilbert Gieske. Vera Mann is ervan overtuigd dat het stuk veel mensen zal beroeren. “Het gaat er toch om dat je in het theater geraakt wil worden. Dat er is iets met je gebeurd is als je de zaal uitloopt. Het gaat om een stukje inzicht en herkenning.”

Een bijzonder stel
De combinatie Mann en Gieske is nieuw in het theater. Beiden zijn bij het grote publiek bekend op een geheel ander terrein. Mann als musicalster in o.a. Passion, Cats en Mamma Mia; Gieske als Robert Alberts in GTST. Artistiek producent Hans Cornelissen bracht de twee schijnbare tegenpolen samen in deze voorstelling, omdat hij in hen een sterke en spannende combinatie zag.

“Wij moeten allebei af en toe opboksen tegen vooroordelen. Wilbert speelde 18 jaar in GTST, daar is hij bekend mee geworden. Maar hij doet ook al 35 jaar toneel. Bij mij verwacht men altijd dat ik ga zingen, alsof je voor een musical geen acteerprestaties hoeft te leveren,” aldus Vera Mann. Wilbert Gieske valt haar lachend bij: “Ze zochten een acteur die Vera Mann aankon. Maar serieus: deze rol vereist veel intellectuele bagage, dat vond ik een uitdaging. En werken met Vera is een feestje.”

Duet For One gaat op 27 september 2010 in de Leidse Schouwburg in Leiden in première en is tot en met 19 december 2010 te zien in de Nederlandse theaters.

Foto: Roy Beusker

Lees ook:Vera Mann hervat rol in Duet for One
Lees ook:Ook Duet for One genomineerd
Lees ook:Ontroerende visie op MS
Lees ook:Prinses Máxima bij Duet For One
Lees ook:Vera Mann in nieuw toneelstuk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>