Locatievoorstelling over maakbare samenleving

Gisteren is de nieuwste voorstelling UTOPIA! van het 5eKwartier in première gegaan. Deze muzikale locatievoorstelling gaat over het zoeken en maken van geluk in een Haarlemse wederopbouwwijk. Speciaal voor UTOPIA! kweekt 5eKwartier een jong bos, waar de toeschouwer doorheen geleid wordt.

Geïnspireerd op verhalen van drie generaties gelukszoekers uit een Haarlemse wederopbouwwijk gaat UTOPIA! over de droom van de maakbare samenleving. De architect, de pionier, de nieuwkomer, de juf en de jongen strijden voor het geluk van de wijk. Of redden zij toch eerst zichzelf? Is geluk te bedenken op de tekentafel? Of bouwt iedereen zijn eigen Utopia?

Aandachtswijk

Zestig jaar geleden werd de Haarlemse wijk Parkwijk ontworpen als een paradijs voor de gewone man. Net als in andere grote steden verrees in Haarlem een wederopbouwwijk. Nu staat Parkwijk bekend als aandachtswijk. Bewoners wortelen moeilijk en kennen elkaar slecht. Voor 5eKwartier vormde dit de aanleiding voor een omvangrijk oral-history project. Sinds 2010 verzamelen theatermakers verhalen van bewoners en bestuurders over het geluk in de wijk. Wat heb je nodig om te wortelen en te groeien? Is geluk te bedenken op de tekentafel? Of strijdt ieder voor zijn eigen Utopia?

Keuze uit 100 verhalen

Uit ruim honderd verhalen van drie generaties bewoners en bestuurders distilleerde 5eKwartier vijf personages: de architect, de pionier, de nieuwkomer, de juf en de jongen. Vijf mensen op zoek naar geluk. Wat hen verbindt is de grond onder hun voeten: Parkwijk.

Vlak voor zijn pensioen maakt de architect nog een laatste rondje door Parkwijk.
Deze wijk vol licht, lucht en ruimte ontsproot aan zijn geest. Nu is zijn paradijs getransformeerd tot aandachtswijk en wonen er mensen die nieuwe dromen najagen.
Zijn leven stond in dienst van grote idealen. Maar hoe groot of klein moet je droom zijn om geluk te vinden?

UTOPIA! speelt tot en met zondag 2 juni in het Reinaldapark in Haarlem. Kijk hier voor meer informatie.

 

Lees ook:Titia Bouwmeester wint prijs
Lees ook:Extra voorstellingen De Architect en Blauwe Vrijdag
Lees ook:Zina neemt de wijk
Lees ook:Kees de Jongen opnieuw op de planken
Lees ook:Extra matinee voorstelling voor Starring #17

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>