Honderdste keer Opening Night

3936_nilson_polias_openingnightIvo van Hove’s Opening Night wordt op vrijdag 29 maart in Nantes (Frankrijk) voor de honderdste keer gespeeld. Sinds de première in 2006 reist de voorstelling de hele wereld over en telde ruim 45.000 bezoekers. Zo kreeg Toneelgroep Amsterdam staande ovaties in de Brooklyn Academy of Music in New York en speelde voor uitverkochte zalen in Wenen, Budapest, München, Zagreb en Melbourne.

Toneelgroep Amsterdam speelt een kwart van haar voorstellingen in het buitenland. ’Daardoor kan het gezelschap toonaangevend zijn binnen de wereldtop van het theater, zoals het Concertgebouworkest dat is binnen de wereldtop van de muziek.’aldus Jet Bussemaker. Zo’n keurmerk draagt volgens de minister ook bij aan het imago van Nederland.

In Opening Night volgen we een theatergezelschap in de hectische periode voor de première van een nieuw stuk. Myrtle Gordon (Elsie de Brauw), steractrice, heeft grote vragen over de rol die ze vertolkt: die van een ouder wordende vrouw die wanhopig probeert haar jeugd vast te houden. Wanneer ze na de eerste try-out een jonge fan voor haar ogen ziet verongelukken, lopen toneel en werkelijkheid door elkaar. Haar collega’s zien hoe ze tot de rand van de waanzin gaat. Op het moment dat niemand nog gelooft dat ze zal spelen, beslist Myrtle om toch het toneel op te gaan en speelt een glorieuze première.

Elsie de Brauw werd voor haar rol als Myrtle met de Theo d’Or bekroond. Jacob Derwig ontving de Arlecchino en Chris Nietvelt een nominatie voor de Colombina.

John Cassavetes schreef Opening Night in 1977 en was gefascineerd door het verscheurende gevecht dat acteurs voeren tussen hoe ze zichzelf én hoe anderen hen zien. Bovendien waren tegen het midden van de jaren zeventig Cassavetes en zijn vrouw Gena Rowlands zelf de vijftig genaderd, en was het ouder worden een concreet gegeven. Van Hove: Ik heb Cassavetes in mijn jeugd leren kennen. De speelstijl is verrassend, en de manier van filmen is onverwacht groezelig, realistisch. De thematiek van Cassavetes is intussen de mijne geworden: het draait steeds rond mensen die relaties achter de rug hebben, nieuwe avonturen aangaan en daarna weer samenkomen.’

Bron: Toneelgroep Amsterdam

Foto: Jan Versweyveld

Lees ook:Gids: vanavond Opening Night on tv
Lees ook:Van Hove’s Opening Night in New York
Lees ook:Een week lang TA op tv
Lees ook:Teorema geselecteerd voor NY Lincoln Center Festival
Lees ook:De ambities van Toneelgroep Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>