Spektaculair en angstaanjagend toekomstbeeld in Silo8

vis a vis silo8 2Theatergroep Vis à Vis viert zijn 20ste verjaardag en pakt groots uit aan het strand van Almere. Zelfs zo groot dat de voorstelling Silo8 niet kan toeren. Het buitenspektakel kent explosies, watertrucs en ondergrondse geheimen. Silo8 gaat over de vraag hoe de zorg eruit komt te zien als we het overlaten aan de vrije markt. Vis à Vis laat deze dystopie angstaanjagend dichtbij komen.

Artistiek leider Arjen Anker en regisseur Ivar van Urk zochten een spannende balans tussen magie en werkelijkheid. Dat is hen aardig gelukt. De bijna 2 uur durende voorstelling begint voor ‘spektakelbegrippen’ rustig. De personages worden eerst duidelijk neergezet in een decor vol zeecontainers.

We maken kennis met een oud Surinaams echtpaar, dat naar het geprivatiseerde verzorgingshuis Silo8 van dokter Wolf komt, om een mooie oude dag te beleven. Deze autoritaire dokter bedacht ‘Memory-deleting’. Een shocktherapie die alle herinneringen feilloos verwijdert. De bejaarden hebben zo niets meer om aan terug te denken en kunnen rustig genieten van het leven in het heden. Althans dat is het idee, maar de eigenzinnige bewoners komen in opstand. Door hun ontroerende liefdeskracht stort de wereld van ingenieur Wolf letterlijk in.

vis a vis silo8Silo8 geeft ons een kijkje in een wereld waarin mens en techniek in elkaar verstrengeld zijn. De bejaarden lijken deel uit te maken van de machine; hangend aan kledinghangers door de wasstraat, gevoed door voorgekauwd eten uit buizen, tot slapend in een lade, zoals in een mortuarium. Deze onmenselijke ingrediënten krijgen een nare bijsmaak als de bejaarden een ‘beperkte rouwtijd’ krijgen.

De personages ondergaan de routines in canon. Allen met hun eigen karakteristieke beperking die direct hun kracht is. De acteurs zijn fysiek een kunst om naar te kijken. Knap is de kreupele Silobewoner van actrice Marianne Seine. De bejaarden hebben iets weg van de unieke personen uit de televisieserie Loenatik. Ieder met eigen gewoontes en dromen. Zo probeert een vriendenduo iedere avond tevergeefs te ontsnappen. Deze acties worden gesierd door snelle, komische brommerraces en menselijke kanonskogels.

Theatergroep Vis à Vis is spectaculair. Silo8 gaat verder en vraagt of je een mens kunt zijn zonder herinneringen? Het gaat over de verhoudingen tussen macht en menselijkheid. Deze voorstelling maakt hierin een duidelijk keuze. Iets wat met de verkiezingen van vandaag nog handig kan zijn.

Tekst: Inge Schouten

Lees ook:Silo8 ook in 2011 te zien
Lees ook:Silo 8 wegens succes verlengd
Lees ook:vrijwilligers voor € 10 euro naar buitenspektakel
Lees ook:Suburbia houdt audities voor Faust
Lees ook:Van Houten en Atsma in Kluun-verfilming

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>