TA brengt Couperus-trilogie

Toneelgroep Amsterdam zet de komende jaren drie romans van Louis Couperus op de planken. Het eerste project, De stille kracht, gaat in september 2015 in première. Eric de Vroedt bewerkt het boek en Ivo van Hove voert de regie. Later volgen nog Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan en De boeken der kleine zielen

‘Voor mij is Couperus de meest mondiale schrijver uit de Nederlandse literatuur. Hij behandelt thema’s die de Nederlandse grens ver overstijgen en de wereld aanbelangen. Als een ware kosmopoliet schrijft hij met open blik over mensen die vaak een te nauwe blik op het leven en de maatschappij hebben. Juist nu heeft de wereld schrijvers als Couperus nodig.’, aldus Van Hove.

De machteloze westerling

Couperus’ De stille kracht (1900) is een visionaire roman die de westerse cultuur als onverzoenbaar tegenover de oosterse plaatst. De Nederlandse kolonisator kan niet op tegen de oosterse ‘stille kracht’ die onderhuids aanwezig is en een trage slijtage aanricht. De westerling domineert en controleert, maar blijkt niet in staat de kern van het oosten te raken en de Indische cultuur te overheersen. Wat rest is een machteloze westerse mens in het Indische woud.

Als familie geen geborgenheid meer biedt

In de psychologische thriller Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan (1906) wordt een familie achtervolgd door een mysterieuze misdadige gebeurtenis uit een ver verleden. De oudste familieleden leven té lang en worden een last voor zichzelf, hun kinderen en kleinkinderen. Onttakeld en versplinterd biedt het gezin geen veiligheid en geborgenheid meer. Met moeite slagen de jongsten erin zich aan deze loden last te onttrekken.

Het loslaten van vaste relatiepatronen

Met De boeken der kleine zielen (1901-1903) toont Couperus opnieuw zijn vooruitziende blik. In een verstikkend (Haags) milieu dat bol staat van conventies, trachten mensen zich los te maken om geleidelijk aan tot nieuwe, alternatieve relatievormen te komen. Ook vandaag staan onze klassieke relaties onder druk. Het huwelijk is slechts één van de vele mogelijkheden om ons met elkaar te verbinden. Couperus laat zien dat het durven loslaten van vaste relatiepatronen kan leiden tot nieuwe inzichten, tot een andere en diepere vorm van leven. Toneelgroep Amsterdam wil dit werk – dat uit vier delen bestaat – in verschillende episodes opvoeren en samen laten vloeien in een grootschalige, epische voorstelling.

Bron: Toneelgroep Amsterdam

Lees ook:Trilogie over de Indische familiecultuur
Lees ook:Indrukwekkende Indische Trilogie over familiecultuur
Lees ook:Toneelschrijver Bo Tarenskeen krijgt eerste beurs van Cultuurfonds
Lees ook:Moesson: een kille herinnering aan ons verleden
Lees ook:Toneelgroep Oostpool herneemt Orlando

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>