toneelschrijfster Betty Shamieh bezoekt Zuidelijk Toneel

Momenteel reist Het Zuidelijk Toneel door Brabant en Limburg met het meerdaagse Theaterfestival HartsTocht. Tijdens het festival presenteert het gezelschap in het theater, op locatie en op straat nieuw werk. Voor Theaterfestival HartsTocht schreef de Amerikaans-Palestijnse Betty Shamieh Free Radicals, een toneeltekst over een Amerikaanse psychologe die New York verlaat om zich te vestigen bij haar Nederlandse man. Eenmaal in Nederland moet ze keuzes maken en leren omgaan met het leven buiten haar eigen cultuur en haar vertrouwde cirkeltje.

Artistiek leider Matthijs Rümke kwam in contact met Shamieh toen zij beiden vorig jaar waren uitgenodigd door de New York Theatre Workshop, een off-Broadway theatergezelschap dat veel werkt met buitenlandse artiesten. Rümke vroeg Shamieh als artist-in-residence naar Nederland te komen om met buitenlandse ogen naar de Nederlandse samenleving te kijken en daar een toneelstuk over te schrijven. Shamieh is gewend om als buitenstaander naar een samenleving te kijken sinds haar ouders emigreerde van Ramallah in Palestina naar de Verenigde Staten. Een van de belangrijkste vraagstukken in het werk van Shamieh is wat voor rol de cultuur speelt in de vorming van onze levens. Zij is geïnteresseerd in het idee dat mensen bij een groep willen horen. Ze willen vechten en moorden om ervoor te zorgen dat ze dat gevoel van erbij horen behouden.

“Toen ik naar Nederland kwam, was ik benieuwd hoe de immigranten zich hier wel en niet hebben aangepast. In Amerika zijn de Arabisch-Amerikaanse burgers hoger opgeleid en hebben ze een hoger inkomen dan het landelijk gemiddelde. Dat lijkt niet aan de hand te zijn in Nederland, vooral binnen de Marokkaanse gemeenschap. Toen ik dit ging onderzoeken merkte ik zelfs dat het gebruikelijk was om hier Nederlandse burgers van Marokkaanse afkomst Marokkanen te noemen, zelfs als ze in Nederland geboren zijn!”

Lees ook:Spelshow voor verblijfsstatus
Lees ook:Cultuursector gaat zichzelf profileren
Lees ook:Directeur ATKA geeft visie op cultuurlandschap
Lees ook:Europa heeft 69 miljoen over voor kunst
Lees ook:Jos Brink homo-emancipatieprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>