Tentoonstelling: Van opera naar muziektheater

Theater Instituut Nederland brengt vanaf 2009 een reeks inspirerende tentoonstellingen over de ontwikkeling in het Nederlands theater. De serie beleeft zijn première in Museum De Fundatie met ‘Niet omkijken, Orpheus! Van opera naar muziektheater’, te zien vanaf 3 februari. Decors, video- en muziekfragmenten, kostuums, rekwisieten en installaties nemen de bezoeker mee op een theatrale reis langs de meest kenmerkende veranderingen in de uitvoering van de opera sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Lag in die jaren 50 in de opera het accent vooral op de zangtalenten van de performers, in de periode er na ontwikkelde zich meer en meer een samenspel tussen muziek en theater. Die omslag bracht in de jaren zeventig wereldwijd een explosie aan nieuwe operavormen tot stand en leidde in Nederland ook nog eens tot veel experimenten en kleinschalig muziektheater.

Tentoonstelling
Niet omkijken, Orpheus! illustreert deze ontwikkelingen aan de hand van themakabinetten en scènes uit beroemde opera’s van Mozart, Wagner en Puccini in telkens verschillende ensceneringen. Tijdgeest, stijl, taal en ontwikkeling die de interpretatie van deze klassieke opera’s heeft doorgemaakt trekken in vogelvlucht aan de bezoeker voorbij. Eindstation zijn de hedendaagse mengvormen van Opera en toneel – in Nederland in de vorm van producties van groepen als Hollandia en Orkater – en de belangrijke rol van componist Louis Andriessen als bruggenbouwer in dit proces.

Niet omkijken, Orpheus! wordt gerealiseerd door Theater Instituut Nederland en Museum de Fundatie in samenwerking met het Nederlands KamerOpera Festival. Regisseur Peter te Nuyl en theatervormgever Mirjam Grote Gansey tekenen, naast conservator Joke van Pelt, voor het concept en de vormgeving.

Lees ook:Theaterinstituut gaat verhuizen
Lees ook:Opera Brundibár te zien op Theater na de Dam
Lees ook:Opera Spanga viert 25-jarig bestaan met Schicchi
Lees ook:66e Holland Festival van start gegaan
Lees ook:Jan Jaap van der Wal als gids in Fries Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>