Jan Jaap van der Wal als gids in Fries Museum

Het Fries Museum in Leeuwarden lanceerde vandaag als eerste Nederlandse museum een luisterroute. Cabaretier Jan Jaap van der Wal neemt de bezoekers mee voor een non-stop geluidswandeling aan de hand van anekdotes, interviews en muziek. 

Van der Wal is geboren en getogen in Leeuwarden. In de luisterroute geeft hij zijn persoonlijke impressie van Friesland, de Friezen en het museum. “Dit museum staat midden in het leven, midden in de stad, alsof het alles wil opslurpen wat Fries is”, zegt de cabaretier in De Stentor.

Bellen met Jort Kelder

Met de luisterroute vindt het Fries Museum de traditionele museum audiotour opnieuw uit. Een luisterroute vertelt verrassende verhalen over het museum én vertelt ze op een nieuwe manier. Jan Jaap van der Wal neemt de bezoeker stap voor stap mee door het hele museum en vertelt over alles wat de bezoeker op de route tegenkomt. Interviews met museummedewerkers, historische geluidsopnamen en muziek vormen een onlosmakelijk onderdeel van de vertelling. Zo belt Van der Wal met Jort Kelder, die alles uit de doeken doet over de zogenoemde Poptaschat, die bestaat uit antiek zilverwerk.

Luisterroute in andere musea

Na het pas geopende Fries Museum lanceren ook de Kunsthal Rotterdam, het Van Abbemuseum en Museum Beelden aan Zee binnenkort luisterroutes. “Met de luisterroute maken musea de stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal over zichzelf”, aldus initiatiefnemer en cultuuradviseur Johan Idema. Hij ontwikkelde het concept voor de luisterroutes en nodigde de vier musea uit om mee te doen.

Bron: VSBfonds, De Stentor.

Foto: ANP Kippa

Lees ook:‘Theater na Tomaat’ goed bezocht
Lees ook:Tentoonstelling: Van opera naar muziektheater
Lees ook:Medea in het museum
Lees ook:Theater in het museum
Lees ook:Theaterinstituut gaat verhuizen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>