Opera Brundibár te zien op Theater na de Dam


Op 4 mei voeren, als onderdeel van Theater na de Dam, het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en het Nederlands Theaterorkest onder leiding van Jules van Hessen de opera Brundibár uit. De opera die in 1943 in première ging in het concentratiekamp Theresienstadt, werd toen uitgevoerd door joodse kinderen en musici die daar gevangen zaten. Ook de Joodse componist van de opera, Hans Krása bevond zich in het kamp.

Brundibár werd in totaal 55 keer opgevoerd en werd door het nationaalsocialisme als propagandamiddel ingezet om aan de wereld te laten zien dat er goed met de Joodse gevangenen werd omgegaan. Na de laatste voorstelling werden de meeste uitvoerenden echter naar Auschwitz gedeporteerd.

Overlevende Ela Weissberger aanwezig
Tijdens de uitvoeringen op 4 mei is één van de weinige overlevenden uit de oorspronkelijke cast, Ela Weissberger, aanwezig. Ela vertolkte de rol van de kat in de opera en bevond zich van 1942 tot 1945 in Theresienstadt.

Uitvoering in oorspronkelijke versie

In deze nieuwe productie van Brundibár wordt de voorstelling in haar oorspronkelijke versie van 1943 uitgevoerd. Als inleiding op de voorstelling wordt er een documentaire rondom de geschiedenis van Brundibár getoond.
De opera vertelt een sprookjesachtig en ontroerend verhaal met als thema ‘’de kleine verslaat de grote’’; zowel documentaire als voorstelling zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De opera wordt gezongen in het Tsjechisch maar heeft Nederlandse boventiteling en Nederlandse spreekteksten. Alle rollen in de opera worden door kinderen gezongen, alleen de titelrol wordt vertolkt door een volwassene, bariton Robbert Muuse.

Compagnietheater / Zondag 4 mei 2014 om 16:00 en 21:00u
Op 13 mei is er een speciale uitvoering voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:Toneelstuk ‘Nadien’ krijgt mogelijk vervolg
Lees ook:De stilte aan stukken
Lees ook:Documentaire Michiel van Erp gratis voor bezoekers Afterparty
Lees ook:Tentoonstelling: Van opera naar muziektheater
Lees ook:Opera, Joods en een beetje autistisch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>