De vinexwijk staat op springen

Smet 2Huis heg tuin. Huis heg tuin. In de Vinexwijk is het leven zeker en voorspelbaar. Gewone mensen met hun gewone leven. Theatergroep Toetssteen laat in hun nieuwste voorstelling Smet het perfecte gezinnetje zien. Regisseuse Rosa Peters speelt met hun veilige bestaan als een nieuwe bewoner zich aandient.

We volgen het leven van Joris en zijn vrouw Lidia. Beide zijn uitermate gelukkig en hebben twee pubers. Als Joris het gazon maait, komt vrouwlief hem een glaasje koude cola brengen. Een nieuwe bewoner krijgt van de hele buurt welkomstcadeaus. En de buurvrouwen zitten samen op Zumba. Gewoon omdat dat hoort. Al deze omgangsvormen worden op de proef gesteld, wanneer Joris en Lidia een vreemde man in huis nemen. Een noodoptie voor hun geldproblemen. Deze man, Rob, is niet voor iedereen een vreemde, waardoor de geruchten beginnen. ’Hij is een pedofiel’, zegt buurvrouw Evelien. Hoe weet zij dit? Is het waar? Allemaal vragen die voor niemand goed uitpakken.

Het decor is simpel en wordt goed gebruikt. Creatieve vondsten, zoals het leggen van een grasmat die als heg dient, zijn opvallend. Naast de grasmat wordt de kale witte vloer gemaaid en de spelers kijken over de heg heen, die in werkelijkheid niet hoger is dan een halve centimeter. Dit toont direct de strakke regie en consequentie van de spelers. Alle acteurs weten stuk voor stuk wat zij en hun medespelers te wachten staat. We zien een groep. Een groep die samenspeelt.

Smet 1Het tempo ligt soms iets te hoog. Weet iedereen nog wel wat hij zegt? De reacties zijn zo snel, dat het incasseringsmoment lijkt overgeslagen. Er ontstaat behoefte aan rust. Als Evelien gas terugneemt en haar kwetsbaarheid toont, geeft dit de voorstelling een extra lading. Hetzelfde geldt voor de grappige, überoptimist Jonneke, die laat in het stuk toch haar tegenkant toont. Gedurende het verhaal mag je iets dichter bij de personages komen. We zien Joris wanhopig worden, als Lidia hem niet ziet staan en hij op een andere manier aan zijn trekken moet komen. We zien de buurman opleven als hij eindelijk over zijn duivenpassie kan vertellen. Persoonlijke noten waardoor de kijker meegaat.

Het gelukkige gezin van Joris en Lidia breekt. Allen vinden bij Rob een luisterend oor, waarna blijkt dat iedereen een geheim heeft. Smet gaat over de aantasting van een smetteloos bestaan. Iets wat helemaal niet bestaat, behalve aan de buitenkant. Iedereen is anders, niemand is normaal. Het gaat erom wie dat het beste kan verbloemen. Smet is een humoristische voorstelling met veel energie. Herkenbaar is het zeker, maar door de komische insteek brengt het de kijker niet in verlegenheid.

Tekst: Inge Schouten – Foto´s: Boy Hazes

Lees ook:Theaterpersonage komt tot leven op Twitter
Lees ook:Weinig spanning in Terug naar de kust
Lees ook:Flauwe Verre Vrienden
Lees ook:Het Syndroom van Zeben: dringen om de aandacht van Kim
Lees ook:Een prachtige Belle en haar Beest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>