Beklemmende vriendschap in THEE

Poolse Vis speelt Thee - Fringe Festival 2010Je kent dat wel. Van die vriendschappen die eigenlijk al lang verwaterd zijn, maar die ‘for good old sake’ door beide partijen krampachtig in stand worden gehouden. Dan spreek je af met je vriendin, om tot de conclusie te komen dat je niets meer gemeen hebt, behalve een paar herinneringen, die óók al niet hetzelfde blijken te zijn. De twee dames van Poolse Vis doen in THEE vreselijk hun best en zoeken naar die ene overeenkomst, die bewijst dat ze ware vriendinnen zijn. Is het het theezakjes-vouwen waar de een zo hartstochtelijk haar ei in kwijt kan, of toch het vogelgeluiden-nadoen van de ander. Één ding is zeker, in THEE wordt het besef dat de vrouwen uit elkaar gegroeid zijn op subtiele en fysieke wijze steeds grimmiger in beeld gebracht. 

Theatermakers Eveline Agema en Inge Voskamp vormen samen het gezelschap met de illustere naam Poolse Vis. Poolse Vis maakt fysiek, beeldend mimetheater en doet dat het liefste op locatie. Voor het Amsterdamse Fringe Festival streken de dames echter neer in het Fijnhouttheater dat, op de eerste speeldag, goed gevuld was. In haar voorstellingen spiegelt Poolse Vis het gedrag van de mens en dat is in THEE overduidelijk.

De twee personages zijn heerlijk verschillend en de sympathie zwalkt tijdens de voorstelling van de een naar de ander. Beide hebben gelijk en beide toch ook niet. De kleine momenten van toenadering zijn hartverwarmend, maar worden al snel weer snoeihard onderuit gehaald. Waar Agema de losse, kinderlijke en ietwat valse vriendin lijkt, is Voskamp haar tegenpool als een starre, angstige vrouw met smetvrees. Het publiek wordt echter steeds weer op het verkeerde been gezet en de herinneringen aan ‘Hoenderlo’ worden op hilarische wijze in beeld gebracht. De mens op zijn lelijkst. Poolse Vis zet met THEE een lichte voorstelling neer vol absurde humor met een zwart randje. Je krijgt meteen de neiging je vriendenkring eens goed onder de loep te nemen en voortaan koffie te drinken. 

THEE is op 4, 5 & 7 september te zien in het Fijnhouttheater. Meer informatie: www.poolsevis.nl of www.amsterdamfringefestival.nl

Lees ook:Stuk over Vincent van Gogh in de maak
Lees ook:Nachtzusters vieren absurde Sinterkerstnieuwekoningen
Lees ook:Spannende vormgeving in korte Keefman
Lees ook:Geslaagde toneelbewerking ‘Zadelpijn en ander damesleed’
Lees ook:Per ongeluk heel actueel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>