Geslaagde toneelbewerking ‘Zadelpijn en ander damesleed’

Zes vrouwen van rond de vijftig kennen elkaar al sinds hun studententijd. Een keer per jaar gaan ze samen een weekje fietsen in Frankrijk. Het toneelstuk Zadelpijn en ander damesleed is gebaseerd op de gelijknamige (debuut)bestseller van Liza van Sambeek. De tragikomedie wordt gespeeld door zes krachtige vrouwen: Margo Dames, Debby Petter, Esther Roord, Renee Soutendijk, Lieneke le Roux en Wimie Wilhelm. Zij hijsen zich in die vreselijk oncharmante fietsbroeken en helmen en laten het publiek genieten van hun avonturen. Herkenbaar, vrolijk, triest en ontroerend.

De vrouwen in Zadelpijn en ander damesleed worstelen met hun problemen op het gebied van werk, liefde, ziekte of verlies. Ben je nog wel tevreden met je baan? Is je man nog wel degene met wie je echt samen wil zijn? Ook de onderlinge vriendschappen krijgen het te verduren. Fietsend en zingend brengen de zes eigenzinnige dames hun avonturen op het toneel. De discussie over wie een hotelkamer moeten delen wordt prachtig vertolkt door het liedje ‘Voulez vous coucher avec moi’.

De personages zijn een beetje karikaturaal. De gezette dame die overal en altijd wel iets aan het eten is. De streberige, bijna mannelijke, vrouw die deze fietstocht stiekem als een echte wedstrijd beschouwd. De verzorgster, zij regelt de lunch, het hotel. De ijdele vrouw die haar haar niet wil bederven met het dragen van een fietshelm. Het enthousiasme en plezier waarmee de zes dames en een heer jun rollen spelen, straalt van het podium af en werkt erg aanstekelijk. Er wordt nog niet meegezongen in de zaal maar dat scheelt niet veel.

Een prachtige bijrol is weggelegd voor Has Drijver. Hij begeleidt de vele franse chansons van de dames muzikaal, maar mag ondertussen ook elke man spelen die in het stuk voorbij komt. Een mooie vondst is de manier waarop de dames zich fietsend op het toneel begeven. Op hun fietsen leggen ze geen kilometer af, maar oh wat zie je goed hoe hard je moet werken om vooruit te komen. In het heuvelige Franse landschap, maar ook in het leven.

Met Zadelpijn en ander damesleed is het Nederlandse toneel verrijkt met een prachtig toneelstuk, waarin vrouwen de hoofdrol spelen, maar dat niet alleen geschikt is voor vrouwelijk publiek. 

Zadelpijn en ander damesleed is tot en met april 2011 in verschillende theaters in Nederland te zien.

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Zadelpijn en ander damesleed naar theater
Lees ook:Extra voorstellingen ‘Zadelpijn en ander Damesleed’
Lees ook:Vier ex-en in één huisje
Lees ook:Beklemmende vriendschap in THEE
Lees ook:Schitterende vrouwen in Afterparty

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Geslaagde toneelbewerking ‘Zadelpijn en ander damesleed’

 1. Stoops

  Met onze toneelvereniging Nyzalia uit Zwijndrecht (B) zijn we op zoek naar de theaterversie van Zadelpijn en ander damesleed. Graag hadden we ook geweten wat de opvoeringsrechten- en voorwaarden zijn. Onze zoektocht in België heeft niets opgeleverd.
  Graag zoveel mogelijk informatie over deze toneelopvoering.
  alvast bedankt
  Stoops Paul

    /   Reply  / 
 2. Inge Schouten

  Beste Stoops Paul,
  Ik weet dat Toneel Haarlem nog niet zo lang geleden een bewerking maakte van Zadelpijn onder regie van Léon van der Sanden. http://www.toneelhaarlem.nl/toneelhaarlem.html
  Misschien kun je contact met hen opnemen over hoe zij het deden qua opvoeringsrechten.
  Succes!
  Groet, Inge Schouten

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>