Os, Ezel en hun kindje Jezus

os en ezelHet is alweer bijna kerstmis en dan is het ruim tweeduizend jaar geleden dat het kindje Jezus geboren werd. Maar wat gebeurde er nou eigenlijk echt die nacht? Heel wat apostelen hebben er het hunne over gezegd, maar Kees was erbij. Hij beleefde, samen met Os en Ezel, een bijzondere nacht en redde Jezus van de ratten van Herodes. In een rumoerige theaterzaal in Hoorn genoten honderden kinderen van deze versie van het aloude kerstverhaal.

Theater Terra maakt al vele jaren, internationaal geprezen, kindervoorstellingen. Met poppen, objecten, muziek en acteurs wordt op beeldende wijze gestalte gegeven aan de prachtigste verhalen, zoals Kikker en Kleine Ezel. Deze week ging De wonderlijke reis van mijnheer Prikkebeen in première. Ondertussen kan het theaterpubliek ook genieten van Os & Ezel, het evangelie volgens Kees.

De theaterzaal staat op zijn kop. Kinderen rennen opgewonden door de gangen en wachten, met de nodige herrie, op wat komen gaat. Dan verschijnt Kees op het toneel. Hij probeert Jezus over te halen zijn versie van het evangelie in de bijbel op te nemen, maar heeft geen succes. En God? Die wil alleen een happy end. Dan slaat Kees aan het vertellen en binnen een paar seconden verschijnt, met een paar doeltreffende decorstukken op wielen, een stal op het toneel. Het jonge publiek kijkt ademloos toe als Os, samen met hilarische kippen, een lied over zijn huis zingt. De hoofdpersoon is geintroduceerd. Vanaf dat moment vliegt Kees met Os door het kerstverhaal. De engel Gabriel organiseert de ster en de koningen, met eigenwijze kamelen. En natuurlijk ontbreekt Ezel ook niet. Na een aanvankelijke ruzie met Os, worden de twee dikke maatjes en zorgen ze aandoenlijk voor het kindje dat in de stal geboren wordt. Als dat vervolgens wordt bedreigd door de vervelende ratten van Herodes, verzinnen ze een list. En natuurlijk komt alles goed. Precies zoals God dat wilde.

Os & Ezel kenmerkt zich door de typische Terra-aanpak. Zichtbare acteurs bespelen de poppen en gaan geruisloos op in het geheel. De liedjes klinken als bekende popmelodieën en hier en daar worden er wat aangepaste kerstliedjes aan het programma toegevoegd. Zo zingt het engelenkoor onder leiding van Gabriël hartstochtelijk over een ‘ossenstaart’. Decorstukken worden het podium opgereden en weer weggeduwd. Alles in een geoliede choreografie waarin poppen, acteurs, bewegingen, zang en muziek bij elkaar komen. Daarbij mag de actrice die zowel Gabriël als Ezel vertolkt met name genoemd worden. Zij wordt, met de kleinste gebaartjes en bewegingen, volledig één met haar stoffen personage.

De kinderen vinden het prachtig. Vooral als het kindje een naam moet krijgen en Kees ‘Jezus Christus’ oppert. Dat snappen ze. En dan komen we meteen bij de crux van deze sympathieke voorstelling. Het thema vriendschap wordt helder uitgewerkt en komt absoluut aan bij de kleine kijkertjes. Maar het tweede thema dat aan bod komt, het ‘evangelie’, wordt echter omlijst met veel moeilijke termen. De scherpe, inventieve, maar te volwassen woordgrapjes voorkomen niet dat de aandacht bij de kleinsten snel verslapt. Het evangelie is door schrijver Dick van den Heuvel al ernstig vereenvoudigd, maar blijft nog  moeilijk te volgen voor de doelgroep. En op het moment dat die eigenlijk moet genieten van de grappige kamelen, leggen moeders door de hele zaal uit wat er eigenlijk gebeurt.

Os & Ezel, het evangelie volgens Kees is absoluut de moeite waard om in kerstsfeer te komen met jong en oud. Ondanks zijn 4+aanduiding, is hij volgens ons echter meer geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Tekst: Suzan Vermeulen

Lees ook:Meesterlijk vormgegeven Moord in de Kerststal
Lees ook:Kees, de belangrijkste jongen die er bestond
Lees ook:Parade: Jesus don’t brag
Lees ook:Frank Groothof samen met De Kift
Lees ook:Acteur Kees Brusse overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>