Kees, de belangrijkste jongen die er bestond

Op 18 december 2009 vond de première van Kees de jongen in de stadsschouwburg Haarlem plaats. Deze nieuwe grote zaalvoorstelling, van de Toneelmakerij, is een muzikale familievertelling met een lach en een traan.  Kees de jongen vertelt het verhaal van een gewone jongen, die natuurlijk Kees heet, die zich met fantasie en verbeelding door het leven slaat. “Veel mensen schijnen Kees Bakels niet eens te hebben gekend en dat is eigenlijk niet goed te begrijpen. Is hij niet zowat de belangrijkste jongen geweest, die er ooit bestaan heeft?”

Kees lijkt een hele gewone jongen. Hij woont in Amsterdam, zijn ouders hebben een schoenwinkel en hij heeft een broertje en een zusje. Thuis is er weinig geld, zijn vader is doodziek, zijn moeder ongerust en opa en oma klagen voortdurend. Gelukkig maar dat hij van binnen zo bijzonder is, slimmer en heldhaftiger dan alle anderen. In het hoofd van Kees wordt zelfs een boodschap doen of een toerist de weg wijzen een spannende belevenis. Daar is Kees voor niets bang en is Rosa, het leukste meisje van de klas, ook verliefd op hem.

Gerben Hullinga maakte begin jaren zeventig de toneelbewerking van Kees de jongen, naar het beroemde boek van Theo Thijssen. De voorstelling was destijds een regelrechte hit. Regisseur Liebeth Coltof heeft de mooie taal van Thijssen en Hullinga bewaard, maar haar versie is toch geen ouderwetse voorstelling geworden. De geldproblemen van de familie Bakels gaan over centen en guldens. Alleen die woorden nemen je al mee naar de vorige eeuw.

Kees wordt gespeeld door de twee jonge acteurs, Steyn de Leeuwe en Chiem Vreeken. Samen zijn zij Kees. De ene Kees heeft de meer realistische kijk op het leven, de andere die van de dromen en de fantasie. Zo komt de levendige innerlijke dialoog van Kees voor de ogen van het publiek tot leven. Door de magie van het toneel is het geen enkel moment raar dat een karakter door twee acteurs gespeeld wordt. Het spel is traag, zonder dat dat de voorstelling traag maakt.

De speciale Kees de jongen-muziek is van Theo Nijland en Maarten van Roozendaal. Het zijn prachtige juweeltjes die helemaal in de sfeer van de voorstelling passen. Op het toneel staan zeven bruggetjes en meteen weet je waar je bent: Amsterdam.  Samen met de fantasie van Kees is meer decor niet nodig. De kleding van de spelers is modern ouderwets. De kleuren, patronen en vorm doen denken aan vervlogen tijden, maar zijn tegelijkertijd ook hedendaags.

Kees de jongen is een aandoenlijke voorstelling met een prachtig positief einde. Volgens de Toneelmakerij is hij geschikt voor iedereen vanaf acht jaar. Toch vraag ik me af of de lange zit iedereen,  zeker de jongere kijker,  de hele tijd kan boeien. Voor de liefhebbers van het boek Kees de jongen –en die zijn er veel- is het echter een must.

Meer informatie en speellijst: www.detoneelmakerij.nl

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Kees de Jongen opnieuw op de planken
Lees ook:Frank Groothof samen met De Kift
Lees ook:Toneelknecht Kees gebundeld
Lees ook:Kerstagenda: Het oneindige verhaal
Lees ook:Kerstagenda: De nieuwe avonturen van Dolfje Weerwolfje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>