Utrecht krijgt nieuw theater

Castellum-Hoge-Woerd-Gemeente-Utrecht-435x300Er komt vanaf september 2015 een nieuwe theaterzaal in Leidsche Rijn, het nieuwe stadsdeel van Utrecht. Het theater heet Podium Hoge Woerd en zal deel uitmaken van een groter complex: Castellum Hoge Woerd. De zaal wordt geëxploiteerd door het Utrechtse Theater Kikker. 

Podium Hoge Woerd is een vlakkevloertheater en heeft een capaciteit van tweehonderdveertig stoelen. Het doel is om in de eerste jaren honderd voorstellingen per jaar te programmeren. De focus van de programmering ligt op de verbintenis tussen de wijk en het theater, onder andere met programma’s die een samenwerking zoeken met culturele partners uit de wijk en uit de rest van Utrecht, zoals Cultuur19 en Vinex.

Programmering

Ook community arts, social design-projecten en multidisciplinaire evenementen kunnen er een plek krijgen. Ook is er contact gelegd met wijkgezelschap Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel). Behalve de eigen programmering zullen er ook kleinkunst, theater- en dansproducties van vrije producenten, toegankelijk werk uit het gesubsidieerde circuit, concerten en arthouse-films worden vertoond. Tevens komt er een podium op het binnenterrein van het Castellum, wat de mogelijkheid biedt er een openluchttheater op te zetten. Dit zou het eerste openluchttheater in Utrecht worden.

Podium Hoge Woerd zal op een aantal gebieden met Theater Kikker gaan samenwerken en uiteindelijk onder dezelfde organisatie vallen, op voorwaarde dat er een goede afspraak met de subsidiënt kan worden gemaakt over de afdekking van de financiële risico’s in de eerste drie jaar.

Fort

Castellum Hoge Woerd wordt gebouwd op de plek waar ooit een Romeins fort heeft gestaan, wat is terug te zien in het gebouw zelf. In het Castellum worden vier hoofdfuncties samengebracht: een theaterzaal, een zelfstandig café/restaurant, een erfgoedexpositie over drieduizend jaar Leidsche Rijn en een centrum voor Natuur- en Milieucommunicatie. De afzonderlijke partners zijn zelfstandig, maar zullen deels samenwerken op het gebied van logistiek, publiekswerving en (incidenteel) programmering.

Bron: Theaterkrant

Foto: Gemeente Utrecht

Lees ook:Wereldpremière NTGent bij Zomer van Utrecht
Lees ook:Nieuw theater in de Bijlmer
Lees ook:Amsterdams Ostadetheater bestaat 30 jaar
Lees ook:Acteur Hans Hoes te zien tijdens fortenfestival
Lees ook:Westergasfabriek krijgt theater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>