Minister Bussemaker wil CJP kaart behouden

ANP-23613175Minister Jet Bussemaker trekt 5 miljoen euro per jaar uit om de Cultuurkaart voor alle middelbare scholieren de komende tien jaar te handhaven. Dat schrijft Bussemaker vandaag aan de Tweede Kamer. Alle leerlingen moeten via goed cultuuronderwijs de kans krijgen hun creatieve talenten en vaardigheden verder te ontwikkelen. 

Voor minister Bussemaker hebben de maatschappelijke waarde van cultuur en cultuuronderwijs de komende jaren prioriteit. Afgelopen maanden sprak de bewindsvrouw met culturele instellingen, kunstenaars, musea, leraren, leerlingen en andere betrokkenen uit het culturele veld over de brede kracht van cultuur en hoe cultuur goed zichtbaar en toegankelijker gemaakt kan worden.

“Cultuur levert een grote bijdrage aan onze samenleving. Cultuur verbindt, vergroot je blikveld en draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Door goed cultuuronderwijs ontwikkelen kinderen een creatieve en onderzoekende houding. Creativiteit en innovatie zijn belangrijke voorwaarden voor verdere groei van onze kennissamenleving,” aldus Bussemaker.

Scholen dragen zelf ook bij aan de cultuurkaart. Per leerling is vijf euro rijksgeld beschikbaar. Scholen die meedoen, moeten tien euro bijdragen. Het bedrag kan worden uitgegeven aan bezoek aan bijvoorbeeld theaters en musea. Daarnaast is de cultuurkaart een kortingskaart.

Subsidies en talentontwikkeling

Minister Bussemaker onderzoekt hoe ze subsidies afhankelijker kan maken van de aantoonbare resultaten van instellingen, bijvoorbeeld op het gebied van educatie en publieksbereik. Wat betreft talentontwikkeling hebben de grote podiumkunsteninstellingen voor dans, opera, muziek en theater in het huidige systeem een grotere rol gekregen op dit gebied. Door de economische crisis en de bezuinigingen in de cultuursector blijkt de ontwikkeling en doorstroming van talent kwetsbaar te zijn. De cultuurfondsen gaan specifieke programma’s ontwikkelen zodat talentvolle, jonge Nederlandse kunstenaars en makers zich kunnen blijven ontwikkelen, ook internationaal.

Meer ondernemerschap

Om de culturele sector te helpen financiert OCW de leergang Leiderschap in Cultuur.  Deze leergang is bedoeld om culturele leiders, zoals directeur en regisseurs, beter te laten inspelen op de nieuwe situatie waarin de cultuursector ondernemender moet zijn. Een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht en Kennisland gaat deze leergang uitvoeren.

Bron: Rijksoverheid, NRC

Foto: ANP Martijn Beekman 

Lees ook:CJP-kaart blijft
Lees ook:Bussemaker: prestaties belangrijker dan toekomst
Lees ook:Kabinet Rutte-2 geeft cultuur mogelijk ‘zetje mee’
Lees ook:Cultuursector gaat zichzelf profileren
Lees ook:Daling bijdragen cultuursector

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>