Actrice Leonoor Pauw overleden

Actrice, theatermaker en docente Leonoor Pauw is op 21 mei op 57-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Pauw ging openlijk met haar ziekte om en richtte in 2011 de stichting Ongeremd Delen op, waarmee ze professionele kunstenaars met kanker wilde helpen projecten te realiseren.

Pauw volgde de Toneelschool in Arnhem en richtte na haar afstuderen met Leopold Witte, Rik Launspach, Jip Wijngaarden en haar latere man George van Houts toneelgezelschap De Zaak op. Daarna was ze langere tijd verbonden aan het Ro Theater. Ze speelde in diverse films en televisieproducties, waaronder Juliana, prinses van Oranje en Suzy Q en schreef een aantal toneelstukken en scenario’s voor korte films. Ook gaf ze les in tekstanalyse op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

De laatste jaren werkte ze als adviseur voor de culturele sector bij uitkeringsinstantie UWV, waar ze een afdeling oprichtte die werkloze kunstenaars helpt bij het vinden van (ander) werk. Ze probeerde kunstenaars te laten inzien dat zij hun vak niet kwijtraakten als ze ander werk gingen doen, waarmee ze zich niet altijd even geliefd maakte.

In 1997 ontving Pauw samen met Adelheid Roosen, Marnie Blok, Lieneke Le Roux en Maartje Nevejan een Gouden Kalf voor beste actrice in de film Broos van Mijke de Jong. Nadat duidelijk was dat Pauw ongeneeslijk ziek was besloot hetzelfde team Brozer te maken, een film waarin de vijf zussen uit Broos opnieuw bij elkaar komen om hun ongeneeslijk zieke ‘zus’ te steunen bij haar ziekte en naderende dood. De film komt naar verwachting dit jaar uit.

Bron: Theaterkrant

Foto: Annemarieke van de Broek

Lees ook:De ware tranen uitgewerkt
Lees ook:Adelheid Roosen wint Amsterdamprijs
Lees ook:Amsterdam eert actrice Kitty Courbois
Lees ook:Adelheid Roosen en haar wijkjury
Lees ook:Dramaturge Marianne van Kerkhoven overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>