TA onderdeel NL-RUHR

nl-ruhrDe voorstelling Ubu van Toneelgroep Amsterdam en Schauspielhaus Essen is een van de honderd projecten die deel uitmaken van het programma NL-RUHR. In 2010 draagt het Ruhrgebied een jaar lang de titel Europese Culturele Hoofdstad, net als Istanbul en Pécs. Behalve Ubu zijn er onder meer grootschalige projecten in de openbare ruimte, onder meer van Piet Oudolf en Atelier van Lieshout. Pierre Audi regisseert de opera Gisela van de Ruhr-componist Hans Werner Henze. Er is een concertenreeks met bijdragen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Concertgebouworkest, Janine Jansen en Herman van Veen.

De vraatzuchtige en machtsbeluste Ubu wordt door zijn vrouw aangespoord om door grof geweld de troon te veroveren. Met hulp van enkele getrouwen lukt zijn bloederige staatsgreep en wordt hij een relatief populair heerser, totdat hij besluit de adel en het ambtenarenapparaat te ‘onthersenen’. Als Ubu de bevolking meer en meer begint te tiranniseren, grijpen zijn oude getrouwen in. Ubu wordt gespeeld door o.a Roeland Fernhout, Hadewych Minis, Frieda Pittoors, Alwin Pulinckx en Leon Voorberg. De regie is in handen van Sebastian Nübling.

Lees ook:Publiek nomineert ook Richard III
Lees ook:Boulevard krijgt geld van Prins Bernardfonds
Lees ook:Europa heeft 69 miljoen over voor kunst
Lees ook:De Theatercompagnie verliest strijd
Lees ook:Bastiaan Ragas: de bedrieger bedrogen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>