Lies Visschedijk als sympathieke egoïst

Een zwarte komedie. We kennen het van naam maar hoe dat er precies op het toneel uit ziet, is moeilijk voor te stellen. Theatergroep BloodyMary speelt in Broeders en Zusters op het randje van komedie en eigenaardig duister toneel. Een zwarte komedie, of zoals ze het zelf noemen ‘terminaal muziektheater’.

Regisseuse Marije Gubbels schreef de voorstelling Broeders en Zusters waarin schrijfster Flora Sontag (Lies Visschedijk) ieder moment denkt door te breken met haar debuut, en direct werelds eerste Christelijke thriller. Haar vriendin is de welgestelde Beatice Bleek von Buringen (Ilse Warringa) die nog altijd hoopt door te breken als celliste. Als Beatrice ziek lijkt te zijn, neemt Flora alle haar zorg op zich en zoekt hierin de grens op van mantelzorg. In hoeverre speelt eigenbelang een rol?

Alleen al door het decor waant de kijker zich in een spookhuisje met klassieke bankstellen, duistere trapkasten die zich lenen voor mysterieuze verdwijningen. Tijdens de voorstelling is er muzikale begeleiding van SOIL. Soms is dit ietwat overbodig. Door contant emoties geluid te willen geven, werken juist de stiltes extra goed.

Knap is dat beide dames sympathie wekken, zij wisselen elkaar hierin keurig af waardoor de kijker genoodzaakt is zelf te oordelen over de materie. Vragen over mantelzorg, egoïsme en natuurlijk geld passeren de revue. Dit door de lichtzinnige teksten over duistere waarheden die we buiten het toneel liever niet bespreken. ‘Je zou dood gaan, dat heb je beloofd’. Mooi is de groeiende wanhoop van Flora om eenzaamheid tegen te gaan tegenover de irritaties van Beatrice die juist alleen gelaten wil worden. Via absurde wegen jagen zij hun diepste en duistere verlangens na. En terwijl Beatrice steeds hoger op de terminale ladder klimt, vallen Flora’s plannen in duigen.

Zowel Visschedijk als Warringa sprankelen in dit zwarte sprookje. Ook de enkele liedjes passen hier goed in, vooral het egoïstische ‘Alleen ik’- nummer waarin Flora de kans grijpt om even beroemd te zijn. Broeders en Zusters is zwart vanwege de grimmige sfeer en de eindigheid die centraal staat. Juist hierdoor gaat de humor werken, wat ons weer brengt bij een zwarte komedie.

Broeders en zusters speelt tot eind december in diverse theaters in Nederland. Meer info: www.tgbloodymary.nl

Tekst: Inge Schouten – Foto’s: Kamerich&Budwilowitz/EYES2

Lees ook:Daan Schuurmans en Lies Visschedijk samen op het podium
Lees ook:A roadmovie to paradise
Lees ook:Actrice Jennifer Hoffman is stem kwijt
Lees ook:Jubileum Eric Schneider gevierd met Gloed
Lees ook:Acteur en regisseur Marc van Uchelen omgekomen door zelfdoding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>