Woeste Hoogten, rusteloze zielen

woeste hoogten 2Aan de rand van de verlaten Woeste Hoogten wonen Cathy en haar broer Patrick. Ze spelen en zijn innig met elkaar. Tot vader verschijnt met een wild, vuil en stinkend jongetje, dat hij vond op straat. Hij noemt hem Heathcliff, een geschenk voor zijn kinderen. Volgens Patrick is zijn vader gek geworden. Hij haat zijn nieuwe broer onmiddellijk en pest hem ongenadig. De temperamentvolle Cathy voelt zich tot de vondeling aangetrokken. Dat is het begin van veel ellende. Samen dollen Cathy en Heathcliff op de Woeste Hoogten en beleven magische avonturen op de eeuwige rotsen. In de natuur gaan ze volledig in elkaar op en ontdekken ze elkaars diepste gevoelens. Als de stijlvolle Edgar Cathy een aanzoek doet, lonkt de charme van zijn wereld en een zonnige toekomst haar toe. Gekwetst en verteerd door wraak neemt Heathcliff de benen. Zijn mysterieuze verdwijning verscheurt Cathy. Maar ze krabbelt overeind en begint opnieuw — met Edgar. Desastreus zijn de gevolgen als Heathcliff terugkeert: sterker dan ooit, aantrekkelijk, steenrijk en bereid zijn spel hard te spelen.

Op de woeste hoogten waait de wind. Een woeste wind uit enorme ventilatoren aan de zijkant van het podium. En in die storm staan twee rusteloze zielen, Cathy en Heathcliff, hand in hand. Met wapperende haren en kleren. Om hen heen vliegende blaadjes en veertjes. Op de achtergrond proberen Nelly (de huishoudster) en Patrick de witte, haast doorzichtige, gordijnen die over het podium vliegen bijeen te houden. Dit is ongetwijfeld een van de mooiste beelden uit de voorstelling Woeste Hoogten  van Theater Artemis en theater Antigone. Eenvoudig, maar sterk en herkenbaar.

woeste hoogten 1Cathy, fantastisch gespeeld door Alejandra Theus, is aan de ene kant speels en ontwapenend en aan de andere kant hartstochtelijk en duister. Ze doet wat ze wil en ze wil alles. Maar ze moet kiezen, Heathcliff of Edgar. Edgar is rijk en charmant, Heathcliff is haar zielsverwant, ‘Omdat hij meer mezelf is dan ik ben’. Cathy kan niet kiezen, ze wil allebei. De keus tussen veiligheid en avontuur, tussen rijkdom en hartstocht, verstand of gevoel, is een keus die ook tegenwoordig bij veel mensen speelt. Het liefdesverhaal is universeel, de donkere kanten en gespletenheid van de personages is fascinerend en de woeste hoogten zijn vreemd en mysterieus. Het publiek wordt meegezogen in het verhaal.

Ondanks dat het stuk een bewerking is van een boek (Wuthering Heights van Emily Brontë) is het een zeer beeldende voorstelling en is de tekst niet te overheersend. De acteurs spelen energiek, fysiek en zeer overtuigend en de scènes zijn heftig, emotioneel, maar ook kwetsbaar en klein. Doordat het decor de mogelijkheid creëert meerdere scènes, die op verschillende locaties afspelen, tegelijkertijd te laten plaatsvinden, is er ook zeer intrigerend stil spel te zien. Het decor past prachtig in het geheel. Simpel maar doeltreffend. Met enkel ruwe houten vlonders en witte gordijnen wordt een kaal en wijds landschap neergezet. De takken, veertjes, blaadjes, geluiden van de wind en de echte wind maken het plaatje af. Dit zijn de woeste hoogten.

Door de eenvoud, het meeslepende spel en het ruwe decor is Woeste Hoogten een juweeltje en erg mooi om naar te kijken en te luisteren. Een aanrader!

Voor speeldata van Woeste hoogten van theatergroep Artemis en theater Antigone zie de website.

Tekst: Karianne Henkel

Lees ook:Nederlands jeugdtheater op Broadway!
Lees ook:En de geselecteerden zijn…
Lees ook:Kommer en kwel bij jubileum Petra Laseur
Lees ook:Nieuwe Open B.A.C. in Amsterdam
Lees ook:What we SEE

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>