Ontroerend familiedrama op Java

90-6061-HummelinckStuurmanTheaterproducties_Herenvandethee_fotoPiek_websiteOok dit seizoen brengt Hummelinck Stuurman theaterproducties een aantal waardige bijdragen aan het Nederlands toneel. Heren van de Thee, naar de gelijknamige roman van Hella S. Haasse, bevat een ware sterrencast, met onder andere Cees Geel, Nienke Römer en Hajo Bruins. Ludy Graffelman was bij de première.

Rudolf Kerkhoven (Cees Geel) worstelt om in het woeste gebergte van de Preanger in Midden-Java een theeplantage te vestigen. Hij wordt niet alleen tegengewerkt door de natuur, maar ook door zijn vader, broer en zwager. Zijn ambities nemen hem zo in beslag, dat hij niet ziet dat zijn vrouw Jennie verkommert.

Ondanks de grote hoeveelheid familiedrama die in een krappe twee uur wordt gepropt, is het verhaal van Heren van de Thee heel makkelijk te volgen. Een minimalistisch, maar mooi, decor zorgt samen met een rasper vol theaterlampen voor een prachtig beeld. De rest van de voorstelling berust daardoor geheel op de noemenswaardige prestatie en teksten van de elf acteurs. De brieven, waarop Hella S. Haasse, haar roman baseerde, nemen ook een belangrijke plaats in bij deze voorstelling. In monoloogstijl wordt de lading van deze persoonlijke hersenspinsels optimaal overgebracht op het publiek.

90-5080-Heren-van-de-Thee48Cees Geel, voornamelijk bekend van films als Simon en Vet Hard, vertolkt de rol van Rudolf. Geel is duidelijk zenuwachtig en zijn stem gaat aan het eind van iedere zin een beetje omhoog. Hierdoor moet het publiek even wennen, maar zodra de voorstelling op gang is, staat er een geslaagde Rudolf Kerkhoven op toneel. Doorgewinterd theaterdier Hajo Bruins bevestigt nogmaals dat hij een ijzersterk acteur is. Zijn invulling van de zwager van Rudolf wordt een krachtige, maar begrijpbare man. Er zijn nog twee acteurs die opvallen. Nienke Römer speelt Jenny, de vrouw van Rudolf. Haar fysieke interpretatie van de ellende die zij doormaakt is prachtig. Hein van der Heijden speelt Rudolf’s broer August en zorgt voor enkele komische ontwikkelingen. Hij zet zo de puntjes op de i.

De drie ensembleacteurs die dubbelrollen vertolken doen dit op bijzonder subtiele wijze. Sommige wisselingen komen vrij snel achter elkaar en de verschillen in kostuum en styling zijn minimaal. Toch schakelen de spelers onopgemerkt en geloofwaardig en dat is een compliment waard.

Heren van de Thee laat het publiek, door mooie beelden en krachtige acteerprestaties, meeslepen naar Java. Het ontroerende verhaal over allesverterende ambitie en het dilemma te kiezen voor carrière of privé komt prachtig over het voetlicht.

Heren van de Thee is nog tot februari op tournee door heel Nederland. Voor meer informatie, zie www.hummelinckstuurman.nl

Tekst: Ludy Graffelman – Foto’s: Piek en Ben van Duin

Lees ook:Stuk over Vincent van Gogh in de maak
Lees ook:Vincent van Gogh op de planken
Lees ook:Dramaturge Marianne van Kerkhoven overleden
Lees ook:Doordachte puberhumor op de Parade
Lees ook:De goede dood

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>