Doordachte puberhumor op de Parade

Ludy Graffelman reist de hele zomer mee met de Parade en streek deze week zijn tent op in Amersfoort. Het Culturele reizende theatercircus maakt daar onderdeel uit van het verjaardagsfeest van de stad. Ludy zag als eerste Broekneus van John Buijsman en Keimpe de Jong. Een hilarische, van doordachte puberhumor doordrenkte, opera.

De bezoekers horen en zien het tragische verhaal van Janpiertjoris Vanderneuk. Sinds hij zijn vrouw onterecht verdenkt van overspel, lukt het hem niet meer om te presteren in het huwelijksbed. Janpiertjoris is de wanhoop nabij. En hoe hard men het ook probeert, niemand lukt het om hem zijn probleem af te helpen. Maar wie is die gesluierde dame die dan bij hem op schoot gaat zitten?

Hoe absurd de teksten ook zijn, John Buijsman ze dusdanig geloofwaardig dat het publiek meegezogen wordt in het cabareteske verhaal. Met zijn fysieke en humoristische spel schakelt hij razendsnel naar verschillende personages. Met meerdere synoniemen voor seksuele termen en dubbelzinnig taalgebruik weet Buijsman, als verteller, het hele publiek aan het schateren te krijgen. Hij wordt daarbij ondersteund door een vierkoppige band.
 
Broekneus is heerlijk interactief. Het publiek wordt op allerlei manier bij de voorstelling betrokken. Dat varieert van gespetter met water tot individuele bezoekers die een vraag moeten beantwoorden of een rijmvers moeten maken. Het eerste deel van de voorstelling bestaat uit een mitrailleurvuur van goed gerichte grappen op puberaal niveau met grof taalgebruik. Net wanneer het lijkt of het daar bij blijft, blaast de band de voorstelling nieuw leven in. Helaas loopt de voorstelling daarna toch weer een beetje spaak. De dertig minuten zijn iets te lang, omdat de verrassing uitblijft. Gelukkig volgt er nog een prachtig lied, gezongen door Buijsman en zijn band. Een lied ZONDER schuin taalgebruik en zonder verwijzingen naar seks. Dat staat zo in onverwacht contrast met de rest van de voorstelling, dat het voorafgaande schunnige ineens een diepere laag krijgt.  

De Broekneus is een hillarische en wilde muziektheatervoorstelling, vol grof taalgebruik en onderbroekenlol waarin het mannelijk geslachtsorgaan centraal staat. Een aanrader voor iedere puber, ongeacht zijn of haar leeftijd!
 
De Broekneus is nog te zien op de Parade in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Voor meer informatie, zie www.deparade.nl

Tekst: Ludy Graffelman

Lees ook:Extra voorstelling John Buijsman
Lees ook:John Buijsmans BUK in reprise
Lees ook:Man met hoed op de Parade
Lees ook:Schiettent Rosa op de vlakte in grote zaal
Lees ook:Intrigerend portret van Roland Kirk

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Doordachte puberhumor op de Parade

 1. Arjen van Winsen

  Ik heb nog nooit zo’n slechte voorstelling gezien als ‘broekneus’. Gisteren waren we op de parade in Amsterdam, en moesten (goed opgevoed) 40 minuten kijken naar deze voorstelling. We waren gelukkig niet de enige die het slecht vonden (maar weinige konden ontsnappen). Kort samengevat: ordinair, kinderachtig, humorloos, niet interessant. Anders gezegd: mijn tante Trees van ongeveer 80 jaar kon/kan hier waarschijnlijk van genieten (is ook gek op ‘sex-’grappen).
  Een absolute afrader!

    /   Reply  / 
 2. grappen

  Haha, er zaten toch zeker wel wat goede grappen bij hoor :)

  Beetje droog en flauw, maar toch zeker wel grappig en ik heb me dan ook zeker wel vermaakt :)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>