Verleidingsspel tot de dood

2 tot de macht 2Vorig jaar was op het Festival aan de Werf de voorstelling Kwartet te bewonderen, een stuk van de Duitse schrijver Heiner Müller. Vanwege het grote succes bewerkte reggisseur Wilhelmer van Efferink Kwartet en gaf het een nieuwe naam. In 2 tot de macht 2 zien we twee mensen die door opgelaaide liefde, op een wraakzuchtige manier, over gaan tot een verleidingspel dat leidt tot de dood. Zij gaan de verveling van het leven tegen, door van het sterven een spektakel te maken. Een verhaal dat laat zien dat liefde of het gebrek daaraan de grootste, menselijke drijfveer is. Nanne Meijer nam een kijkje.

2 tot de macht 2 is gebaseerd op het verhaal Les Liaissons Dangereuses en Mik van Goor, net afgestudeerd aan de HKU, kruipt in de huid van Markiezin Merteuil en Boris Bommel is de slinkse Markies de Valmont. Na een korte langzame scène maken de spelers een uitstapje naar de realiteit. Ze stappen uit het verhaal en vertellen, met een komische ondertoon, wat er in de volgende scène staat te gebeuren. Door de constante, overmatige, verheven lappen tekst in die scènes blijken deze uitstapjes na verloop van tijd een verademing te zijn. Kleine, soms zelfs geestige, lichtpuntjes die het publiek doen wakker worden.

De voorstelling bevat ellenlange, monotone dialogen, waardoor het publiek op verscheidende momenten naar het plafond neigt te gaan staren. Een probleem dat vaker optreedt bij dit expliciete tekststuk. Fijn daarentegen is het werk van Boris Bommel die, door zijn realistische en goed getimede, komische manier van spelen, het publiek één en al oor weet te maken. Vooral in de scènes dat Bommel een vrouw speelt, hangen de bezoekers aan zijn lippen.

Gedurende driekwart van de voorstelling is er sprake van een nihile spanningsopbouw, daar komt op het eind echter onverwacht verandering in. Mede door de juiste belichting wordt het publiek plotseling meegezogen in de heftige verbale strijd tussen de hoofdpersonen en is het getuige van een letterlijk ‘verleidingspel tot de dood’.

Tekst: Nanne Meijer

Lees ook:Unieke samenwerking Oostpool, Gelders Orkest, Schouwburg Arnhem en Stadsschouwburg Adam
Lees ook:Boris van de Ham als de 200ste gastacteur
Lees ook:Corpulente acrobaten op hun best
Lees ook:Londense King Lear live te zien via bios Cinemec
Lees ook:What we SEE

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>