Sterke To be or not to be met acteurs die schitteren

Philip DeprezNet voor de Tweede Wereldoorlog repeteert een Pools toneelgezelschap hun nieuwe satirische komedie over de Gestapo. Op het laatste moment wordt de voorstelling afgelast door censuur van de Poolse overheid. Snel wordt een oud toneelstuk van stal gehaald. Het wordt natuurlijk Hamlet, het stuk waarin de steracteur Josef Tura de hoofdrol speelt. En ondertussen? Ondertussen flirt zijn vrouw met een naïeve legerpiloot. Het Zuidelijk Toneel laat Frank Lammers, Ellen ten Damme, Raoul Heertje, Viggo Waas, Peter de Jong, Han Romer en Viggo Waas als theatergezelschap uit 1939 schitteren.

Het plezier waarmee de acteurs spelen laat ze stralen op het podium en is enorm aanstekelijk. Ellen ten Damme zingt en danst, Raoul Heertje betoogt waarom het echt niet past om in een gestapo-uniform op te treden. Peter de Jong slapstickt zijn weg over het toneel met stukjes hout en een portretje van Hitler. En Frank Lammers? Die speelt de sterren van de hemel als Hamlet en de bedrogen Jura.

Acteurs die acteurs in een Pools toneelgezelschap spelen en een satirische komedie over de Gestapo repeteren. Dat klinkt ingewikkeld maar je gaat vlekkeloos in deze wonderlijke wereld mee. Het is heerlijk om zoveel verschillende toneelstijlen de revue te zien passeren. Het decor past helemaal in de jaren ’30, een soort ouderwetse kijkdoos van doeken. Met de nodige deuren om je achter de verstoppen. Regisseur Gijs de Lange gebruikt  alle hoeken van het grote toneel, zelfs de eerste rij doet mee en de enorme hond van Han Römer ook. We worden vakkundig en met veel plezier vermaakt.

Tekst: Ester van Aalst

Gezien: Rotterdamse schouwburg, 15 mei 2013

Foto: Philip Deprez

Meer informatie over To be or not to be vind je hier.

Lees ook:Sterrencast in nieuw theaterspektakel
Lees ook:Cultuur doet mee… met de nieuwsquiz
Lees ook:Extra voorstelling Hamlet
Lees ook:Clairy Polak juryvoorzitter TF Theaterfestival
Lees ook:Drukste editie van de Parade in Utrecht ooit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>