Maria Kraakman in Oostpools Orlando

Toneelgroep Oostpool presenteert vanaf november 2009 Orlando in de Nederlandse theaters. Een theaterbewerking van Virginia Woolfs klassieker over de jonge edelman Orlando, die in meer dan 300 jaar het leven probeert te bevatten en daartoe onder andere van een man in een vrouw verandert. Orlando is een fascinerende mix van historie, feiten en fantasie. Actrice Maria Kraakman (o.a. winnares Gouden Kalf en nominatie Theo d’Or voor haar titelrol Eline Vere bij het Nationale Toneel) geeft in regie van Marcus Azzini gestalte aan het androgyne karakter Orlando. Het modeontwerpersduo Klavers van Engelen verzorgt de kostuums. De première vindt plaats op zaterdag 7 november in Schouwburg Arnhem.

Geboren in een aristocratische familie in het Engeland van Elisabeth I, vertrekt de jonge Orlando naar Centraal Azië. Daar verandert hij, midden in de oorlog, in een vrouw. Als vrouw keert zij terug naar de formele salons van het 18de eeuwse Londen. Als zij voor de keuze wordt gesteld: trouwen of alles verliezen offert ze haar liefde en erfgoed op. Tenslotte belandt ze in het heden, de eeuw van snelheid en elektronica, om uiteindelijk zichzelf te vinden.

Woolf verkende in Orlando op spannende wijze  de (in die tijd vrijwel onbespreekbare) thema’s als androgynie en bisexualiteit. Het verhaal van deze semi-biografie is gedeeltelijk gebaseerd op het leven van haar minnares en vriendin Vita Sackville-West. Deze Engelse aristocrate en schrijfster lapte de heersende conventies aan haar laars en had naast haar solide huwelijk ook passionele affaires met zowel mannen als vrouwen. Woolf schakelt met humor en fantasie tussen verbeelding die dicht op de huid zit en dan weer ‘larger than life’ is.  Met haar liefde voor ‘Orlando’ creëert ze een denkbeeldig leven, waarin de beperkingen van tijd en plaats worden opgeheven en de dood overwonnen wordt.

Meer info: www.toneelgroepoostpool.nl

Foto: Annaleen Louwes

Lees ook:Toneelgroep Oostpool herneemt Orlando
Lees ook:Een avond filosoferen met Orlando
Lees ook:Barry Atsma wordt weer vader
Lees ook:Druk seizoen voor Oostpool
Lees ook:Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden):Een hartverwarmend gesprek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>