Wij willen Vos!

Erik Vos is een fenomeen. Zijn naam zal niet direct bij iedereen een bel doen rinkelen, maar Vos studeerde in 1954, als eerste ooit, af aan de regieopleiding van de Amsterdamse Toneelschool. Na enkele omzwervingen richtte hij, samen met enkele vrienden, Toneelgroep de Appel op en gedurende zijn carrière als theatermaker stelde hij het ‘heilige’ repetitielokaal af en toe open voor de toeschouwers. Zo maakte hij hen deelgenoot van de ontwikkeling van de magie. Zijn boek De hele wereld is toneel (2005) gaf nog meer bloot van de zoektocht naar inspiratie en vernieuwing. Eind 2008 verscheen De wereld van transformaties, waarin hij de kunst en het werkproces van het improviseren op indringende wijze deelt met zijn lezers. Een must voor elke toneelliefhebber en zeker voor hen, die graag zelf het podium betreden.

Op je 78e nog lesgeven. Een ongekende gebeurtenis in het hokkerige Nederland. Vanaf je 65e ga je met pensioen en that’s it. Gelukkig laten creatievelingen en theatermakers zich niet leiden door hun leeftijd. Zo gebeurt het dat Erik Vos, na vijftig jaar theatermaken, opnieuw de leslokalen betreedt. Maar wel op zijn eigen voorwaarden. Hij wil de jongste generatie acteurs en actrices een bepaalde periode helemaal voor zichzelf hebben. Geen vergaderingen, andere lessen en verplichtingen. Alleen hij en de groep jonge theatermakers in een repetitieruimte. De toneelscholen in Maastricht en Amsterdam gaan akkoord. En Vos betreedt met zijn studenten het pad van de pure improvisatie, gebaseerd op klassieke teksten.

In De Wereld Van Transformaties vertelt hij op heel persoonlijke en boeiende wijze de processen die plaatsvinden in die veilige repetitieruimte. Het is een constant leerproces en niet alleen voor de studenten. Met de nodige zelfkritiek beschouwt Vos de verrichtingen van zijn pupillen en ontleedt hun weerstand. Want onkunde is het nooit. Spelers worden geblokkeerd door weerstand, lichamelijk en geestelijk. Samen met hen zoekt hij naar de manier om de gekozen teksten op ultieme en eigen wijze voor het voetlicht te brengen. Fout bestaat niet, groeien wel.

Het is bewonderenswaardig hoe de jonge theatermakers zich door Vos laten portreteren in dit boek. Niet iedereen doorloopt de oefeningen met gemak. De eerder genoemde weerstand zorgt voor frictie tussen leraar en leerling, maar wordt altijd opgelost. Enkele cases worden door Vos afgesloten met een brief van de betreffende student aan hemzelf. Heel persoonlijk, soms een beetje voyeuristisch, maar absoluut de kern van het theatermaken: vertrouwen.

Iedereen die zich een ware toneelliefhebber noemt, moet de boeken van Erik Vos lezen. Voor hen die nog nooit kennismaakten met de evolutie van een theaterstuk zal het proces wellicht moeilijker te volgen zijn. Maar iedereen met enige kennis van het theatermaken vindt zoveel tips, tricks en weetjes in Vos’ schrijfsels dat je na het lezen van De Wereld van Transformaties staat te popelen om de speelvloer op te gaan. Om het zelf te ervaren. Dit boek inspireert, zorgt voor een stukje bewustzijn en leert je verder te gaan dan de geeikte paden te volgen. Het enige nadeel van Vos is dat hij zo incidenteel lesgeeft en alleen aan de studenten van de genoemde toneelscholen. Uw redacteur zou er iets voor geven om mee te mogen doen! En geloof me, jij ook, als je dit boek leest!

De wereld van Transformaties
Erik Vos (persoonlijke site)
Theater Instituut Nederland
ISBN: 978-90-70892-91-3
Verkoopprijs: €36,50

Lees ook:Nieuwe naam Opleiding Theatermaken
Lees ook:Sarah Moeremans wint Erik Vos Prijs 2014
Lees ook:Van naakte studenten en cultuur
Lees ook:Dood Paard speelt samen met Warme Winkel
Lees ook:Programma Theater na de Dam bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>