Oostpool komt met stuk over Patti Smith en Robert Mapplethorpe

Toneelgroep Oostpool komt in september met de nieuwe voorstelling They are just kids, over het leven en werk van kunstenaars Patti Smith en Robert Mapplethorpe. Het is een vervolg op (in) Koud Water (2012). Samen met een derde deel dat in 2016 verwacht wordt, vormen de voorstellingen een drieluik over jonge mensen die in een roerig tijdperk op zoek gaan naar een alternatief om te leven. Om ánders te leven. They are just kids is van 2 t/m 20 september exclusief te zien in Huis Oostpool.  De regie is in handen van Marcus Azzini.

Het verhaal van Patti Smith en Robert Mapplethorpe begint in de zomer dat John Coltrane overlijdt. China brengt een atoombom tot ontploffing, kinderen reizen af naar San Francisco en heffen hun lege armen ten hemel, Jimi Hendrix steekt zijn gitaar in brand. Het is de summer of love. De zomer waarin Patti en Robert elkaar ontmoeten. Zij een rel schoppend en onaangepast wichtje, hij een verlegen misdienaar vol donkere verlangens. Het is het begin van een onvoorwaardelijke maar onstuimige vriendschap, waarin de twee beginnende kunstenaars op zoek gaan naar erkenning. Erkenning als kunstenaar, maar ook als mens.

Geliefden

Patti en Robert worden al snel geliefden, gaan samenwonen, in kapotte appartementen, in het roemrijke Chelsea Hotel, werken samen dagenlang aan hun kunst, verliezen zichzelf in drugs en poëzie, ontmoeten hun helden Andy Warhol en Allen Ginsberg, twijfelen over hun seksualiteit, ambities en identiteit, verliezen elkaar uit het oog, maar komen altijd weer bij elkaar. Overtuigd van hun diepe verbondenheid en de wetenschap dat niemand de wereld beziet zoals zij dat doen. Midden in de inspirerende New Yorkse kunstwereld van de jaren zeventig verwezenlijken de twee hun dromen. Zij breekt door als zangeres en punk/rockicoon, hij als een van de belangrijkste, bestverkopende maar ook meest controversiële fotografen van Amerika.

Reconstructie

Als Patti in 1989 afscheid moet nemen van Robert, die overlijdt aan de gevolgen van aids, belooft ze hun verhaal te vertellen. Dit doet ze in 2010 met het boek Just Kids. Marcus Azzini maakt met They are just kids geen bewerking van dit boek maar een reconstructie van het inspirerende leven dat Patti en Robert leidden. Een intiem portret van twee soulmates die elkaar innig liefhebben en elkaar tot grote hoogtes weten te stuwen.

Foto: Louise te Poele

Lees ook:Diederik Stapel werkt aan theatervoorstelling en boek
Lees ook:Boogaerdt/VanderSchoot naar Toneelgroep Oostpool
Lees ook:Unieke samenwerking Oostpool, Gelders Orkest, Schouwburg Arnhem en Stadsschouwburg Adam
Lees ook:Sylvia Kristel als gokverslaafde bejaarde met Bagage
Lees ook:Een avond filosoferen met Orlando

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>