Rick Paul van Mulligen over Barbaren – deel 1

Een gesprek met Rick Paul over zijn rol in Barbaren, de nieuwe voorstelling van Toneelgroep Oostpool. In een klein uur bespreekt Rolf Beuking (Rick Paul van Mulligen) de stand van Nederland met zijn gezin. Dat bestaat uit zijn vrouw Sylvia (Kirsten Mulder), zoon Jordy (Teun Luijkx) en dochter Melissa (Elise van ’t Laar). Al is bespreken een groot woord. Rolf  oreert, is chronisch pislink, zijn gezin mag luisteren en waar nodig aanvullen.

Waar gaat Barbaren volgens jou over?

Over de klaagcultuur in Nederland en over mensen die veel klagen terwijl ze het best goed hebben. Het is eigenlijk een enorme uitvergrote, keiharde, grappige, cynische spiegel voor Nederland. Het is wel een heftig stuk. Maar ook heel geestig en eigenlijk best wel actueel. Ik hoorde laatst dat Nederland het meest agressieve land op Twitter is. Het is super grof maar ik denk dat je de uitspraken uit Barbaren makkelijk kan terugvinden op internet. Dus wat dat betreft is het ook wel goed. De stukken over slavernij vind ik toch wel het heftigst. Wat er allemaal rondom dat Zwarte Piet gebeuren naar boven kwam, dat vond ik zo heftig. Het is een gevoelig onderwerp, terwijl ik dacht dat we daar al 100 jaar mee klaar waren. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Maar ja, om het aan te kaarten moet het ook gezegd worden. Het leeft blijkbaar, die racistische gedachte. Veel mensen denken blijkbaar zo.

Het stuk doet me heel erg denken aan Geenstijl in een toneelstuk.

Ja, dat zou heel goed kunnen. Maar ik denk niet dat er veel Parade-publiek is dat zich zal herkennen in deze mensen. Tenminste, ik hoop het niet voor ze.

Herken je er ook iets van jezelf in?

Nee, helemaal niks. Daarvoor is het te groot en te grof. Ik vind niet dat er niks aan de hand is. Er is meer homohaat en er is meer racisme. Maar ook ontevredenheid is een probleem in Nederland. We zitten nog steeds in de top-10 van rijkste landen ter wereld, hoeveel beter wil je het dan? We zijn een beetje verwend, ook een groot probleem in mijn ogen. Daarom is deze voorstelling ook zo belangrijk.

Is dit een manier, met humor, om daar iets aan te doen?

Humor is sowieso de beste spiegel. Ik kan me voorstellen dat dit een goede manier is omdat het zo uitvergroot is, dat mensen het ook los van zichzelf kunnen zien en er zo beter naar kunnen kijken. Zodra Nederlanders zich aangesproken voelen, trekken Nederlanders dat niet. Wat dat betreft denk ik dat het goed is.

Is Barbaren Nederland anno 2014?

Ja. Ik weet natuurlijk niet of het erger geworden is maar ik heb wel het idee dat mensen nu meer durven zeggen. Misschien dachten mensen dertig jaar geleden dit ook wel. Dus wat dat betreft, om het heel hardop te brullen, dat is wel Nederland anno 2014.

Foto: Sanne Peper

Morgen deel 2 van het interview. Kijk hier voor meer informatie over Barbaren.

Lees ook:Rick Paul van Mulligen over Barbaren – deel 2
Lees ook:Parade: Confronterende schets van onze maatschappij in De Barbaren
Lees ook:Carice en Tygo door het lint
Lees ook:Sophie is eindelijk Julia!
Lees ook:Recensenten de laan uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>