Theatergroep Thomas komt met totaaltheater op schip

Gewoon een avondje naar het theater? Dat is zo passé! Anno 2014 is een theatervoorstelling in de schouwburg achterhaald. Wat doen we dan? Wel, theater bezoeken in het park, tijdens het boodschappen doen, op straat. Of op een boot zoals de voorstelling De zee. Met je hoofd in de golven en met je benen op het dek waan je je midden op zee. Of is dat geen illusie? Want theater anno nu wordt niet alleen steeds meer op locatie gespeeld, het treedt ook buiten de gebaande paden van de discipline. Anno 2014 is theater een totaalbelevenis. 

De zee is een multidisciplinaire voorstelling. Theatergroep Thomas staat aan het roer van deze boot, maar doet dat zeker niet alleen. Voor De zee vroeg Thomas de jonge regisseur Puck van Dijk, die eerder al succesvolle projecten neerzette bij Boslab en Fringe. Van Dijk is dus geen onbekende in de scene. Samen met Renée Kapitein (kan het toepasselijker?) bedacht zij het concept voor De zee. Kapitein schreef eerder voor Oerol en de Parade. In veel stukken van Kapitein speelt de zee en de aantrekkingskracht van de zee een grote rol. Zij is niet de enige kunstenaar die hierin inspiratie vindt. De zee is sinds mensenheugenis een bron van inspiratie. Het is de romantische toegangspoort naar elders en legt tegelijkertijd de desolate eenzaamheid en nietigheid van de mens bloot.

Over De zee

Puck van Dijk

In De zee volgen we Eva, die een fascinatie heeft voor dit grote blauw. Wat het precies is weet ze niet, misschien is het wel haar zoektocht naar het bestaan en de nietigheid ervan die ze voelt wanneer ze naar de zee kijkt. Eva’s opa heeft die liefde voor de zee aan haar doorgegeven, en dat terwijl haar moeder juist ontzettend bang is voor deze onmetelijk grote spiegel. Maar opa’s zeemansverhalen hebben Eva meer getrokken dan haar moeders angst.

Oud zeilschip

Eva neemt het publiek mee in haar zoektocht naar haar fascinatie voor de zee. En dat doet ze vanuit de kajuit van het honderd jaar oude zeilschip De Noordstar. In de kajuit word je deelgenoot gemaakt van een ontdekkingstocht naar de schoonheid van de zee. En terwijl je luistert, word je meegenomen in de soundscape van Mark Bergwerff en de beelden van Bas Voorwinde. Je zit op een schip, dus dat voel je, toch? Of is het toch iets anders dat je ervaart? Varen we nu of niet?

Alles kán echt zijn

Film, theater en geluid worden vermengd tot je niet precies meer weet wat nu echt is en wat niet. Je zit immers op een boot, dus alles kán echt zijn. ‘De zee’ beperkt zich niet tot theater, zelfs niet tot locatietheater. Wat het precies is weet je niet, maar dat je het beleeft weet je wel. En dat is precies wat het is: een belevenis. Laat nu ook nog de inwendige mens gestild worden tijdens je tocht en daarmee zijn al je zintuigen aangesproken.

De zee vaart in de zomer van 2014 door heel Nederland en meert aan op verschillende locaties. Vanaf 6 juni staat de try-out op Roestige Planken en 13 juni is de première op Terschelling. In juli doet De Noordstar Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen aan, om in augustus mee te varen met de Horizontoer en aan te meren op het Havenfestival IJmuiden. In september gaat het schip voor anker op de Wereld Havendagen in Rotterdam en in oktober sluiten we aan bij de Hoornse Filmdagen.

Kijk hier voor meer informatie.

Beeld: Menah

Lees ook:Daan Schuurmans in Ko!
Lees ook:Tjitske Reidinga hoofdrol in Saskia Noorts ‘Verbouwing’
Lees ook:Pierre Bokma en Tjitske Reidinga in hoorspel
Lees ook:Hamlet is de Mona Lisa van de literatuur
Lees ook:Boeiend theater voor zienden én blinden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>