NT en Hoge Raad maken voorstelling rondom 200 jaar Grondwet

De Hoge Raad en het Nationale Toneel hebben ter gelegenheid van 200 jaar Grondwet een korte toneelvoorstelling gemaakt. Hierin wordt de Franse tijd en de leidende rol van Napoleon tegen het licht gehouden van de huidige maatstaven van de (inter)nationale rechtsorde.

Napoleon Bonaparte, gespeeld door acteur Jappe Claes, zal zich op 29 maart, de Dag van de Grondwet, verantwoorden voor zijn daden ten overstaan van échte raadsheren van de Hoge Raad. Raadsheer Ybo Buruma treedt hierin op als openbaar aanklager. De toneelvoorstelling wordt op zaterdag 29 maart, drie keer opgevoerd in de zittingszaal van de Hoge Raad in Den Haag.

De rechtszitting

De rechtszitting tegen Napoleon Bonaparte is opgezet als een theatraal re-enactment, een theatervorm waarin werkelijkheid en fictie door elkaar heen lopen. Feiten uit de geschiedenis worden gecombineerd met de hedendaagse juridische praktijk. De rechters en de openbaar aanklager zijn allen leden van de Hoge Raad. Napoleon wordt gespeeld door Jappe Claes, verbonden aan het Nationale Toneel. Zijn verweer is natuurlijk fictie. De regie is in handen van Johan Doesburg.

Waar Kazernestraat 52, zittingszaal Hoge Raad, Den Haag
Wanneer zaterdag 29 maart 2014, 11.00, 13.00 en 15.00 uur
Gratis Reserveren is niet mogelijk dus kom op tijd.

Bron: Nationale Toneel

Lees ook:Huub Stapel als Napoleon
Lees ook:Napoleon op Sint-Helena genomineerd voor Toneel Publieksprijs
Lees ook:De Appel komt met interactieve theatermarathon
Lees ook:11 mei debat advies Raad voor Cultuur
Lees ook:Maastricht is vanaf 7 mei Toneelstad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>