Branden voor de allerlaatste keer terug in Rotterdam

Vanaf vandaag speelt de succesvoorstelling Branden van het Ro Theater voor de laatste keer in Rotterdam. Tot 26 januari is Branden te zien in hun eigen Ro Theater.

Branden leidde vanaf de eerste opvoering in 2010 en de herneming in 2012 tot grote emotie bij zowel bezoekers als pers. Ruim 15.000 mensen bezochten deze aangrijpende voorstelling over de zoektocht van een tweeling naar hun dood gewaande vader en broer. In 2010 werd Branden door het Nederlands Theater Festival en NRC Handelsblad uitgeroepen tot één van de beste voorstellingen en werd actrice Fania Sorel voor haar rol genomineerd voor de prestigieuze theaterprijs de Theo d’Or.

Originele cast

Op vele verzoek brengt het Ro Theater Branden daarom opnieuw in het theater. Ook nu weer met de originele cast met o.a. Nasrdin Dchar, Esther Scheldwacht en Fania Sorel en muziek van Oleg Fateev. Slechts drie weken te zien van 9 t/m 26 januari 2014 in het eigen huis van het Ro Theater in Rotterdam. Vanaf 5 maart 2014 speelt het Ro Theater ook de ‘opvolger’ Bossen in het Ro Theater, met vrijwel alle acteurs van Branden.

Het verhaal

Na zich jarenlang in stilzwijgen te hebben gehuld sterft Nawal Marwan (gespeeld door Fania Sorel). In haar nalatenschap vraagt zij haar twee kinderen, Jeanne en Simon (Nasrdin Dchar), op zoek te gaan naar hun dood gewaande vader en hun broer, van wiens bestaan ze eerder niet wisten. Met tegenzin beginnen Jeanne (Esther Scheldwacht) en Simon aan deze reis die hen voert naar hun eigen wortels, naar een land in oorlog in het Midden-Oosten. Heden en verleden lopen in de voorstelling door elkaar heen. Twee parallelle zoektochten: die van Nawal Marwan naar de zoon die ze bij zijn geboorte heeft moeten afstaan, en die van haar tweelingkinderen naar hun vader en broer. Langzaam maar zeker wordt hen allemaal een meedogenloze waarheid onthuld.

Oorlog

Branden laat oorlog zien als een zinloze keten van wraak en vergelding en stelt de vraag van alle oorlogen: is het in een onmenselijke situatie mogelijk je menselijk te blijven gedragen? Regisseur Alize Zandwijk wilde graag deze voorstelling maken, en met een gemengde cast van Ro-acteurs, gastacteurs en  Rotterdamse vrouwen: “Het is bizar als je je realiseert dat heel veel mensen die nu in Rotterdam en Nederland wonen een oorlog hebben meegemaakt. Ik vond het van belang deze verhalen te vertellen in, met en voor de stad.”

Foto: Leo van Velzen

Branden is te zien van 9 t/m 26 januari 2014 in het Ro Theater te Rotterdam

‘De tranen in de ogen van het publiek zeggen genoeg‘, schreef Inge in haar recensie uit 2010. 

 

Lees ook:Branden van Ro Theater komt terug
Lees ook:Ro Theater schenkt 3.600 euro
Lees ook:Intrigerende familiegeschiedenis in Bossen
Lees ook:Ro Theater schenkt aan New Dutch Connections
Lees ook:En de genomineerden zijn…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>