Unieke samenwerking Oostpool, Gelders Orkest, Schouwburg Arnhem en Stadsschouwburg Adam

 

Toneelgroep Oostpool, Het Gelders Orkest en Schouwburg Arnhem bundelen dit theaterseizoen hun krachten voor het project: Kwartet. Een vitaal toneelstuk van Heiner Müller in de regie van Marcus Azzini (Het Proces, Tramlijn Begeerte, Orlando). Met in de hoofdrollen Teun Luijkx, Wendell Jaspers en veertig musici van Het Gelders Orkest, verwikkeld in een gevaarlijk spel tussen man en vrouw. Een spel van verleiding, macht, lust, jaloezie en destructie. 

Heiner Müller (1929-1995) wordt gezien als één van de grootste Duitse toneelschrijvers van de vorige eeuw. Hij baseerde zijn meedogenloze Kwartet op de immorele brievenroman ‘Les liaisons dangereuses’ van Choderlos de Laclos, onder andere succesvol verfilmd door Stephen Frears in 1988. In Kwartet staat de relatie tussen man en vrouw centraal. Twee personages, Madame de Merteuil en haar voormalig minnaar Valmont, zijn verwikkeld in een duizelingwekkend machtsspel over seks en sekse, gender en seksualiteit. Ze spelen zichzelf, de ander en elkaar in een rollenspel op leven en dood. Kwartet onderzoekt wat liefde nog betekent als je van binnen al gestorven bent.

Regisseur Marcus Azzini kent in Kwartet een bijzondere rol toe aan de muziek: de rol van derde acteur. Een levendige tegenhanger van de twee gedoofde zielen. Als een levend lichaam bewegen de musici over het podium en door de zaal, soms in een grote groep, soms klein, soms solo.  Marcus Azzini: “De taal in Kwartet is ritmisch, dwingend en muzikaal. Kwartet is ervoor gemaakt om met muziek te ensceneren.”

Marcus Azzini over Heiner Müller

‘Het werk van Heiner Müller komt wat mij betreft veel te weinig aan bod in Nederland. Ik ben een groot fan van zijn werk. Er zit zoveel kracht, schoonheid en poëzie in zijn taal. Zijn teksten dragen een bijzondere gelaagdheid in zich. Ze zijn sterk, krachtig. En ondanks het meedogenloze karakter van Kwartet is het absoluut geen moeilijk stuk. Het is toegankelijk en vitaal en de tekst sprankelt van de levenslust en de seksualiteit. Met Kwartet schreef Müller een zeer gevaarlijk spel tussen man en vrouw en hij schuwde hierbij niet de donkere kant van de mens te tonen. Hij laat de mens zien die sterk en krachtig is en de weg naar de kwetsbaarheid verloren is. Ze vernietigen niet elkaar, maar gaan ten onder aan hun eigen kracht. Voor mij voelt het noodzakelijk om deze donkerte, dit gevaar aan te gaan. Zonder gevaar geen verleiding.’

Kwartet wordt tussen 14 januari en 12 maart 2014 in Arnhem en Amsterdam gespeeld. Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:Verleidingsspel tot de dood
Lees ook:Kwartet: overdaad aan spektakel
Lees ook:Oostpool komt met stuk over Patti Smith en Robert Mapplethorpe
Lees ook:Boogaerdt/VanderSchoot naar Toneelgroep Oostpool
Lees ook:Holland Festival: weerstaanbare Arturo Ui door onweerstaanbare Berliner ensemble

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>