Theater Rotterdam pakt groots uit met BLABLABLA…ACTNOW!

Met een megacast van maar liefst 70 acteurs en figuranten sluit Theater Rotterdam op 25 oktober middels de voorstelling BLABLABLA…ACTNOW! een driedaagse af waarin Theater Rotterdam (een coalitie van de Rotterdamse Schouwburg, RO Theater, Acteursgroep Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam) zich van haar beste kant laat zien.

Met van woensdag tot vrijdag voorstellingen van Schwalbe (bij Productiehuis Rotterdam) en het Ro Theater, alsmede een project waarin een groep jongeren zich na het volgen van een aantal masterclasses op vrijdag in de vooravond aan een publiek presenteert maken we ons op voor de absolute apotheose op vrijdag om 21:00 uur: BLABLABLA…ACTNOW!

Al eerder was een dergelijk project in de Rotterdamse Schouwburg te zien. Op 20 april 2013 was onder regie van Alize Zandwijk eenmalig de voorstelling Het Licht te zien, waarin acteurs van Wunderbaum, het Ro Theater en Productiehuis Rotterdam in enkele dagen tijd een voorstelling op de planken wisten te zetten. Bij deze editie ligt de voortrekkersrol bij Wunderbaum, dat dit jaar onder de noemer The New Forest een langlopend project is begonnen waarbij de zoektocht wordt ondernomen naar initiatieven voor een nieuwe samenleving. In die lijn ligt ook het thema voor de voorstelling; de kijker mag zich op 25 oktober wanen in een mondiale klimaatconferentie met alles erop en eraan. Politici, lobbyisten, journalisten; alles wordt uit de kast getrokken om de bezoeker het krankzinnige mierennest van een top á la Kyoto of Kopenhagen voor te schotelen.

Bont gezelschap

Een zware delegatie acteurs van Wunderbaum (Matijs Jansen, Maartje Remmers, Walter Bart), het Ro Theater (Gijs Naber, Hannah van Lunteren, Sylvia Poorta, Fania Sorel, Herman Gillis) en het Productiehuis Rotterdam (het bijna voltallige ensemble van Schwalbe en Michiel Bakker van Tijdelijke Samenscholing) wordt bijgestaan door een 50-koppige groep figuranten/acteurs die voor het grootste gedeelte wordt gevormd door een bont gezelschap dat eerder te boek stond als De inwoners van The New Forest en The New Forest Entertainment Department. Vaste Wunderbaum-vormgever Maarten van Otterdijk zal ook dit keer ervoor zorgen dat de voorstelling visueel staat als een huis.

Wat we eigenlijk gaan zien – het voorbereidingsproces is nog in volle gang, dus wijzigingen voorbehouden – is de krankzinnigheid van zo’n conferentie. Politici die vol goede bedoelingen achter gesloten deuren een geheimzinnige rituele dans opvoeren om vervolgens na afloop naar buiten te komen met een akkoord waar eigenlijk niets in staat. De echte afspraken worden gemaakt met lobbyisten, op hele andere plekken dan zo’n klimaattop.

Zelf aan de slag

Dat stemt misschien pessimistisch, maar gelukkig mag de bezoeker na afloop van deze Bla Bla Bla zelf aan de slag met het Act Now-gedeelte. In de Hal (of is het de lobby?) van de Rotterdamse Schouwburg kan men zelf aan de slag met de lobbyparty, er zullen speeddates zijn en er is een nagesprek met dramaturg Tobias Kokkelmans en last but nog least  voormalig secretaris-generaal van het VN-klimaatbureau UNFCCC Yvo de Boer. Florentijn Boddendijk en Remco de Jong (onmisbare schakels binnen The New Forest Entertainment Department) zullen er met hun muzikale input voor zorgen dat deze klimaattop –zoals dat hoort- tot in de nachtelijke uurtjes doorgaat.

Tekst: Bart van Ree

BLABLABLA…ACTNOW!  is te zien op 25 oktober 2013 om 21:00 uur in de Rotterdamse Schouwburg. Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:Theater Rdam maakt eenmalige performance in week tijd
Lees ook:Speel mee in The New Forest met Wunderbaum
Lees ook:Chaotische klimaattop in schouwburg Rotterdam
Lees ook:Het nieuwe Theater Rotterdam zoekt jong talent
Lees ook:Walraven volgt nieuwe Toneelschool directeur op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>