Stoelendans op de tribune

De Tijd Is Gekomen. De tijd dat het theaterpubliek een stem krijgt. Of eigenlijk een gezicht krijgt. En wel voor 16 uur. De Spuigenoten, liefhebbers van het Haagse Theater aan het Spui kregen het idee om een levende klok te maken. Omdat de Tijd Is Gekomen dat het publiek gezien moet worden.

Afgelopen zomer besloot een groep fervente toneelgangers tijdens een borrel de Spuigenoten op te richten. Een groep die Theater aan het Spui een warm hart toedraagt en een groep die evenementen organiseert rondom het programma van het theater. Ook wel de huiskamer van Den haag genoemd. De activiteiten kunnen gesprekken met dramaturgen zijn of boekbesprekingen naar aan leiding van de voorstellingen die spelen. De Spuigenoten had hun kick-off op de Parade; een borrel waar je je eigen drankje moest betalen.

Een van de initiatiefnemers is Bertien Broekhans (43), die enkele jaren geleden verslaafd is geraakt aan theater. “Altijd al had ik een brede culturele belangstelling.” Na zich vergrepen te hebben aan film, is zij nu vol van theater en gaat soms drie keer per week naar een voorstelling.

Dat borrels een inspirerende werking hebben, blijkt ook uit het volgende. “Samen met andere Spuigenoten kwam ik op het idee om een levende klok te maken als draagvlak voor theaters.” Dat klinkt enigszins vaag. Bertien legt uit: ”Theater heeft alleen zin als er publiek is. En daarom willen wij laten zien dat wij er zijn.” Het levende-klok-project krijgt de naam De Tijd Is Gekomen. Het is een steun voor theater in de breedste zin van het woord. “Wij willen ook laten zien dat het toneelpubliek helemaal niet altijd elitair is, maar juist erg gevarieerd.” Mooi zou zijn als ook overheidsinstelling dit in kunnen zien.

De Tijd komt op 6 maart 2013 (de 20e verjaardag van het Theater aan het Spui). Dan worden in de grote zaal filmopnamen gemaakt van honderden mensen die een levende digitale klok vormen. Bertien: “We hadden een snelle start toen we in januari dit idee pitchten.” De Spuigenoten ging vele nieuwjaarsborrels af en hoopte daar grote groepen zover te krijgen te fungeren als cijfers van de klok. Met succes. “Ook komen enkele gemeenteambtenaren cultuur in hun pauze langs om even klok te zijn, daar zijn we onwijs blij mee!” Ondanks dat het project zelfs is opgenomen in de lijst van bedrijfsuitjes in Den Haag, is er nog steeds een tekort aan vrijwilligers. “We hebben 1000 vrijwilligers nodig om 16 uur te draaien. Het wordt een erg leuke dag en door mee te doen laat je zien dat je theater een warm hart toedraagt en natuurlijk krijg je een dvd”, aldus een pitchende Bertien.

“Als De Tijd Is Gekomen een succes wordt, is dit de actitivteit van de Spuigenoten waar ik het meest trots op ben. “De klok zal vertoond worden in de foyer van Theater aan het Spui en hopelijk nog in meer theaters. “Hoe meer hoe beter”, lacht Bertien. Ze is blij dat ze al zoveel steun krijgen: “We krijgen technici van Theater aan het Spui en mogen gebruik maken van hun faciliteiten. Ook helpen veel studenten van de kunstacademie (KABK) ons. Wij krijgen zelfs een donatie van Fonds 1818!” Een fonds dat maatschappelijke initiatieven in eigen regio steunt.

Met de andere activiteiten van de Spuigenoten komt het wel goed. Geef een regisseur een biertje en hij wil vaak wel iets vertellen over zijn voorstelling. Weer een bewijs dat borrels wonderen doen. Trots vertelt Bertien: “Het is een format voor en van vrienden en theaterliefhebbers. Het financiert zichzelf. Dat is de charme ervan!”

Voor meer informatie check de website van de Spuigenoten.

Tekst: Inge Schouten

Foto’s: Bertien Broekhans, Spuigenoten

 

Lees ook:Spuigenoten zoekt laatste deelnemers kunstproject
Lees ook:Alize Zandwijk ontvangt vandaag Toneelkijkersprijs
Lees ook:Pax Islamica: Zoeken naar Mohammed
Lees ook:Nieuwe cao voor dansers en theatermakers
Lees ook:Provincie Gelderland steunt Theater a/d Rijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>