De stemwijzer van Van Dolron

Ergens op een zolder van het Nationale Toneel, achter de rekwisietenopslag, onbedoeld begeleid door een slecht jazzbandje van een naburig café, geeft Laura van Dolron haar stemadvies. In een voor haar zo kenmerkende stijl: summier aangekleed toneel, kleine zaalcapaciteit, een lap tekst met veel bijzinnen en zonder de pretentie de wereld te kunnen veranderen. Van Dolron leidt de toeschouwer de komende verkiezingen in. Dat de voorstelling op korte termijn en speciaal voor deze gelegenheid gemaakt is, is overduidelijk. De tekst barst van de actualiteit en hoewel de boodschap een algemene is, vertelt Van Dolron geen gepolijst verhaaltje, zoals bij haar vorige voorstelling Iemand moet het doen. Deze ongeslepenheid is echt de kracht van haar voorstellingen.

Hoewel Van Dolron als theatermaakster, zeker bij deze verkiezingen, waarschijnlijk een neiging naar het linkse zal hebben, kiest ze in de voorstelling geen partij. Zelfs ‘Geert’ komt er redelijk goed vanaf. Geïnspireerd door gesprekken en een ‘snuffelstage’ tussen de politici schetst Van Dolron onze bestuurders als mensen, die continu bezig zijn met imago, netwerken en het op een juiste manier verwoorden van standpunten. In een wereld van snelle debatten wordt hakkelen afgestraft, ongeacht de adequaatheid van wat er wordt gezegd. Je bent een winnaar als je je perfect presenteert; dan hoef je nog niet te kunnen besturen.

Uiteindelijk is het advies dat Van Dolron het publiek meegeeft: ga vooral stemmen. Politici zijn ook mensen; mensen die de moed hebben genomen om te doen wat niemand wil doen, of dat nou zin heeft of niet. Verwacht dus geen stellingname inzake de cultuurbezuinigingen, het immigratiebeleid of de verhoging van de AOW-leeftijd, maar een leuke, vermakelijke, lieve, ongepolijste, intieme voorstelling waar Van Dolron meester in is. Nu eens niet met een spijkerbroek en gympjes, maar nog altijd met een doordacht concept, een saamhorigheidsgevoel en een mooie boodschap. Dus toch een beetje links…

Tekst: Martijn Groenendijk

Lees ook:De logische stap voor Laura van Dolron
Lees ook:Iemand moet het doen
Lees ook:De zaal wacht met ademhalen
Lees ook:Sartre zegt sorry!
Lees ook:De Boevenkoning verliest zich in overdrijving

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>