Onvoorwaardelijke Liefde; Onvoorwaardelijke Haat

Op zaterdag 15 november 2008 gaat Medea van Euripides, geregisseerd door Johan Doesburg, in première bij het Nationale Toneel in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Ariane Schluter speelt de hoofdrol.

Medea en haar geliefde Jason zijn op de vlucht. Samen proberen de ballingen in hun gastland een nieuw bestaan op te bouwen. Alles heeft Medea voor haar grote liefde opgegeven. Het vuur van de liefde slaat om in bittere haat als Jason besluit een andere vrouw te trouwen. Gevoelens van angst, woede, verdriet en pure wanhoop verstikken de bedrogen echtgenote. De gevolgen zijn gruwelijk. Medea begaat de wreedste daad die een moeder zichzelf, haar kinderen en haar man kan aandoen.

Regisseur Johan Doesburg brengt dit immer actuele verhaal uit het begin van onze beschaving integraal op het toneel. Doesburg is gefascineerd door de fundamentalistische houding die Medea inneemt in haar liefde voor Jason. Alles, werkelijk alles heeft deze vrouw voor hem opgegeven. Haar liefde is een onvoorwaardelijke keuze. Al even onvoorwaardelijk omarmt zij de consequenties van het verraad ervan. Doesburg’s Medea balanceert op de dunne lijn tussen emotie en ratio, zonder te vallen in de afgrond van de waanzin.

De schrijver Euripides (485 – 406 v.C.) was de jongste van de drie grote Griekse tragici uit de oudheid. In tegenstelling tot zijn tijdgenoten Sophokles en Aischylos staat bij Euripides de mens centraal. Hij schrijft in spreektaal en zijn personages worden gedreven door emoties. Zij gedragen zich als echte, niet heldhaftige, mensen. Man en vrouw staan op gelijke voet – wat niet zelden leidt tot heftige botsingen.

Met: Ariane Schluter (Medea), Peter Blok (Jason), Wim van der Grijn, Mirjam Stolwijk, Bien De Moor, Vincent Linthorst, Peter Bolhuis, Esther Scheldwacht, Rosa Mee en Freek den Hartogh.

Meer informatie en speellijst

Fotograaf: Leo van Velzen

Lees ook:Medea genomineerd voor Publieksprijs
Lees ook:Ariane Schluter vertelt over Medea…
Lees ook:Gezien: Medea door het Nationale Toneel
Lees ook:Gesprek: Ariane Schluter als Medea
Lees ook:Ariane Schluter krijgt Theo Mann-Bouwmeesterring

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>