Conny en Fien in eregalerij

Conny Stuart en Fien de la Mar, twee absolute diva’s uit de musical- en toneelwereld, zijn op woensdag 1 juli toegevoegd aan de eregalerij van grote theaterpersoonlijkheden op de website eenlevenlangtheater.nl van Theater Instituut Nederland (TIN). Met uniek beeldmateriaal en biografische gegevens komt daar de carrière van deze vedettes van het Nederlands theater weer tot leven. Ter ere van de lancering is er in de theatermediatheek van het TIN in Amsterdam een kleine expositie van een kostuum, foto’s en platenhoezen van beide dames te bekijken.

Fien de la Mar (1898-1965)
Fien de la Mar kon álles. Cabaret, revue, operette, toneel, voordrachten, film en televisie. Op Eenlevenlangtheater.nl vertellen Albert Mol, Hella Haasse en Simon Carmiggelt over de ‘vrouwelijke Pisuisse’, zoals een van haar bijnamen luidde. Fien debuteerde als filmster in 1934 in de rol van Toffe Jans in De Jantjes, de tweede geluidsfilm die in Nederland gemaakt werd en schitterde op het toneel als Katharina in Shakespeare’s De getemde feeks. In 1982 werd er de musical Fien over haar leven gemaakt met Jasperina de Jong en Gerard Cox in de hoofdrollen. Haar gehele repertoire alsook vele foto’s en geluid- en videofragmenten staan op de website.

Conny Stuart (1913) 
‘La Stuart’ was een echte ster. Foto’s met handtekeningen gingen met dozen tegelijk de deur uit, en zij was zelfs zo populair dat er kinderen naar haar werden vernoemd. Conny Stuart schitterde niet alleen als chansonnière, maar ook als comédienne in het legendarische cabaret van Wim Sonneveld tussen 1941 en 1959 en als leading lady in de eerste musicals van eigen bodem Heerlijk duurt het langst en En nu naar bed. Op Eenlevenlangtheater.nl vertellen theatermakers Wim Sonneveld, Annie M.G. Schmidt en Willem Nijholt over hun samenwerking met Conny Stuart.

Meer informatie op de website www.eenlevenlangtheater.nl.

Lees ook:Actrice Ank van der Moer geëerd
Lees ook:Pionier van de avantgarde krijgt digitaal portret
Lees ook:Acteur Ton Kuyl overleden
Lees ook:Tinker Bell krijgt ster op Walk of Fame
Lees ook:Conny Janssen Danst heeft beste Parade-voorstelling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>