Publiek Ro Theater steunt massaal Fonds Slachtofferhulp

Morgen, 15 november, spelen Marjolijn van Heemstra en priester Remy Jacobs de voorlopig laatste voorstelling van Als ik de liefde niet heb. In de voorstelling, die de vorm heeft van een mis, wordt gecollecteerd voor het Fonds Slachtofferhulp. Het publiek heeft massaal hieraan gedoneerd. Na afloop van de voorstelling op 15 november in de Toneelschuur in Haarlem wordt de cheque ter waarde van € 4979 overhandigd aan Fonds Slachtofferhulp. Het geld komt ten goede aan het Centrum Seksueel Geweld.

Als ik de liefde niet heb gaat over seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk. Jacobs, zelf als kind jarenlang misbruikt binnen de kerk, vertelt hierin over zijn eigen misbruik en doet samen met Van Heemstra een appèl op de kerk en gelovigen om het zwijgen hierover te doorbreken. De aanleiding voor de voorstelling vormde de beslissing van de Katholieke Kerk om het meldpunt voor seksueel misbruik op 1 juli 2014 te sluiten. Dit tot ontsteltenis van Van Heemstra en Jacobs. Het Ro Theater wil met Als ik de liefde niet heb slachtoffers van seksueel misbruik ondersteunen door geld in te zamelen voor het centrum.

Landelijk netwerk

Eind 2015 moet er in Nederland een landelijk dekkend netwerk van Centra Seksueel Geweld zijn. Hier krijgen mensen die acuut seksueel geweld hebben meegemaakt medische, forensische en psychologische hulp. In de centra werken experts van verschillende disciplines samen om overlap en gaten in de zorg te voorkomen. Zo hoeft een slachtoffer zo min mogelijk onderzocht te worden en zo min mogelijk het verhaal te doen. Het Fonds Slachtofferhulp financiert de landelijke uitrol.

Pleidooi voor openheid

Zou een machtig instituut als de Katholieke Kerk niet meer verantwoording moeten afleggen voor de vele slachtoffers die werden gemaakt? Van Heemstra en de Rotterdamse priester vinden van wel en houden met de voorstelling Als ik de liefde niet heb een pleidooi voor meer openheid. In een poëtische, fantasievolle voorstelling nemen zij het publiek mee in de zoektocht naar liefde en geloof. Een pleidooi voor kwetsbaarheid en openheid en tegelijkertijd een moderne bedevaart op weg naar Rome, waar Jacobs en Van Heemstra vastbesloten zijn deze voorstelling volgende zomer te spelen voor niemand minder dan paus Franciscus. Op dit moment wordt een internationale tournee gepland. In het najaar van 2015 komt de voorstelling terug in de Nederlandse theaters. De voorstellingen op 14 en 15 november 2014 in de Toneelschuur zijn volledig uitverkocht.

Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:Per ongeluk heel actueel
Lees ook:Het doorbreken van het liefdeloze zwijgen
Lees ook:Rust en onrust op Holland Festival
Lees ook:Dries Verhoeven biedt excuses aan kerk
Lees ook:Adelheid Roosen ambassadeur huiselijk geweld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>