Amsterdams Ostadetheater bestaat 30 jaar

Ostade A’dam bestaat 30 jaar! Dat wordt vrijdag 21 tot en met zondag 23 november gevierd. Een weekend lang feest voor jong en oud met beeldend en muziektheater, eten & drinken en een paneldiscussie over de rol van buurttheater.

De feestelijke opening vindt plaats op vrijdag 21 november om17.00 uur. In aanwezigheid van wethouder Sebastiaan Capel (Stadsdeel Zuid) en oud-directeuren wordt teruggeblikt op 30 jaar Ostade. Er wordt vooral ook vooruit gekeken naar de toekomst. Om 19.30 uur speelt Adios, de bekroonde voorstelling van Het Houten Huis en Speeltheater Holland. Zaterdag 22 november vindt er van 17.00 uur een paneldiscussie over de rol van buurttheater plaats o.l.v. Naïma Azough. Om 20.30 uur brengt het Edge Ensemble o.l.v. de Haagse componist Brendan Faegre de première van Six Views from the EdgeZondag 23 november is speciaal voor de jongste theatergangers, met om 15.00 uur de première van Een Wintersprookje (familievoorstelling vanaf 3 jaar) van huisgezelschap Het Kleine Theater.

Geschiedenis

Op 26 maart 1982 opende het Ostadetheater haar deuren aan de Van Ostadestraat, in het pand op nummer 233 dat sinds de kraak in juni 1980 De Fabriek heet. In 1984 ging het theater officieel als stichting de boeken in. In de twee decennia die volgden ontwikkelde het Ostadetheater zich tot een betekenisvolle culturele plek in buurt en stad en maakte een flinke professionaliseringsslag door. De laatste tien jaar profileerde het theater zich op de disciplines beeldend theater, hedendaags muziektheater en op jeugdtheater.

Eind 2013 zette het Ostadetheater onder leiding van de nieuwe directeur Mark Walraven een herpositionering in en ging verder als Ostade A’dam. Na overwonnen subsidieperikelen vond een wederopbouw van programmering en publiek plaats door het uitbreiden van de programmering, het verbreden van de samenwerking met de bestaande partners en het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden met onder meer de buurt en strategische partners in de stad. In een constructieve samenwerking met het stadsdeel realiseert Walraven dat Ostade A’dam weer een rol speelt in het nieuw te bouwen theater op het voormalig Gemeentelijk Archiefterrein aan de Amstel.

Het volledige programma van het jubileumweekend is hier te vinden.

Foto: Adios – Het Houten Huis – Saris den Engelsman

Lees ook:Het Kleine Theater nieuw jeugdhuisgezelschap Ostadetheater
Lees ook:Utrecht krijgt nieuw theater
Lees ook:Nieuw theater in de Bijlmer
Lees ook:Ontroerend afscheid van Speeltheater Holland
Lees ook:Jacques van Veen stopt bij Nieuwe de la Mar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>