Lucas de Man op stage in varkensstal

Schermafbeelding 2014-11-03 om 11.30.16Theatermaker Lucas de Man van Stichting Nieuwe Helden ging voor de voorstelling Wij Varkenland een maand lang op stage bij verschillende varkensboeren. Hij interviewde graanhandelaars, bankiers, boerenbondleden, veeartsen en agrarische hulpverleners. Met deze bagage schreef hij de actuele solo Wij Varkenland, die zowel bij (boeren)publiek als pers hoge ogen gooide. De voorstelling is nu voor het eerst te zien in Amsterdam, 12 en 13 november 2014 in De Brakke Grond.

De Man noemt zichzelf ‘een echte stadsjongen’. “Ik had in mijn jeugd nog nooit een boerderij van binnen gezien”. Voor dit verhaal over familie-roots en thuiskomen, verdiepte hij zich in het leven van de varkensboer. “De vergelijking tussen mij, kunstenaar en de varkensboer was ongelooflijk. De passie van het boerenleven komt precies overeen met de passie van de kunstenaar. Beide moeten we overleven in barre tijden en zijn we op zoek naar een eigen identiteit”.

Varkens als metafoor

De solo, geschreven en gespeeld door Lucas De Man in nauwe samenwerking met Johan Dehollander  gaat over Stijn, een jongen van 30 jaar die na twaalf jaar rondtrekken in de wereld terugkeert naar zijn geboortestreek. Zijn ouders waren varkensboeren, zijn broer heeft de boerderij overgenomen, hij zelf wou ridder zijn. Lucas gebruikt het varken en de varkenswereld als metafoor voor onze huidige veranderende wereld en zijn zoektocht naar zijn plaats in deze maatschappij.

Huilende boeren

Stichting de Nieuwe Helden werkte samen vele organisaties om de boerengemeenschap te bereiken. Zo stond De Man op de cover van het blad Varkens: “ Een persoonlijk hoogtepunt”. Ruim 3000 varkensboeren uit Vlaanderen en Nederland hebben de voorstelling inmiddels gezien. “Sommige boeren moesten huilen, het verhaal is keihard. Dit heeft me enorm geraakt”, aldus De Man. Een reactie van een varkenshouder: “Ik vond het een verassend stuk. Knap hoe hij als niet-varkensboer toch zo’n goed mooi reëel kan scheppen van de varkenshouderij.”

https://www.youtube.com/watch?v=o03XDVJ9foA.

Foto: Gilles Coulier

Lees ook:Oerol: Mansholt weet niet te boeien
Lees ook:Mondriaan on stage
Lees ook:Begeerte versus liefde
Lees ook:Regisseur Erik Whien stopt bij HZT
Lees ook:Moderne Medea draagt dezelfde tragiek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>