Regisseur Matthias Mooij overleden

Regisseur Matthias Mooij (1976) is donderdag na een jaar lange strijd tegen longkanker in zijn slaap overleden. Hij was al ruim een jaar ziek, maar werkte nog zo lang mogelijk door. De laatste productie die hij regisseerde, was Monsters bij De Utrechtse Spelen. Het stuk, over de moord op de peuter James Bulger, ging in februari in première in de Paardenkathedraal in Utrecht.

Mooij begon tijdens zijn regieopleiding aan de Toneelschool Amsterdam bij Toneelgroep Amsterdam als ’kijk’-stagiair bij Scènes uit een huwelijk. Volgens het gezelschap noemde Ivo van Hove hem al snel de ’Einstein van het toneel’. Hij assisteerde vervolgens ook bij diverse andere megaproducties: Romeinse Tragedies, Antonioni Project en De Russen! Hij was ook degene die Van Hove het idee voor The Fountainhead aanreikte, door hem bij de première van Romeinse Tragedies het boek te geven.

Zelf regisseerde Matthias Mooij voorstellingen bij onder meer Toneelschuur Producties en De Utrechtse Spelen. Hij ontwikkelde zich als een veelbelovend, bevlogen regisseur met een scherp oog en zijn voelsprieten in de maatschappij.

Zijn eerste grote zaal-productie Mogadishu ging anderhalf jaar geleden in première bij De Utrechtse Spelen en het lag voor de hand dat hij de leiding van het Utrechtse gezelschap over zou nemen, maar toen werd hij ziek. Die ziekte was geen geheim, hij vertelde er zelfs openhartig over, maar in interviews had hij liever niet dat het aan bod kwam. Dan moest het over zijn werk gaan.

In een eerste reactie verklaarde Ivo van Hove: ‘Voor mij en TA is dit een groot verlies. Hij was het die mij onder andere The Fountainhead gaf. Een fenomenale bezielde man.’

Bron: Theaterkrant & Telegraaf

Lees ook:Hans Kesting breekt voet
Lees ook:What we SEE
Lees ook:Thibaut Delpeut wordt artistiek leider De Utrechtse Spelen
Lees ook:TA kiest voor jong talent en meer internationalisering
Lees ook:De ambities van Toneelgroep Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>