Johan Simons wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs


De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2014 wordt uitgereikt aan regisseur Johan Simons. Hij ontvangt de oeuvreprijs vanwege zijn belanghebbende bijdrage aan het theaterlandschap in binnen- en buitenland.

Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, overhandigde het juryrapport persoonlijk aan Simons. Ze sprak van een unanieme keuze van de jury. In haar rapport merkt de jury op dat Simons door zijn voortdurende begeleiding van jonge regisseurs en acteurs onmiskenbaar bijdraagt aan de ontwikkeling van talentvolle theatermakers. Bovendien roemt de jury zijn opiniërende en actieve rol binnen het debat over de maatschappelijke waarde van kunst in de Nederlandse samenleving.

De prijs

De jaarlijkse prijs bestaat uit een bedrag van honderdvijftig duizend euro, waarvan de helft vrij is te besteden en waarvan de andere helft als startkapitaal voor een eigen cultuurfonds op naam dient. De naam en de doelstelling van dit fonds mag Simons zelf bepalen.

Over Simons

Simons richtte, na een studie aan de Rotterdamse Dansacademie en de acteursopleiding Maastricht, in 1985 Theatergroep Hollandia op. Later regisseerde hij onder meer bij ZT Hollandia en NTGent. Op dit moment is hij als intendant verbonden aan de Münchner Kammerspiele, waar hij tot 2015 een contract heeft. Daarna zal terugkeren als artistiek leider van NTGent en wordt hij van 2015 en 2017 intendant van de Ruhrtriënnale. In februari werd bovendien bekend gemaakt dat Simons dit voorjaar geïnstalleerd zal worden als lid van de nieuwe Akademie voor Kunsten.

Over het fonds

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt jaarlijks toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van kunst, cultuur of natuur. Eerder wonnen onder meer Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012) en Anton Corbijn (2011) de prijs. De uitreiking vindt dit jaar plaats op 10 november in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Bron: Theaterkrant

Foto: Maaike Engels

Lees ook:Prinses Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit
Lees ook:Paul Koek wint prijs
Lees ook:Johan Simons wint de Theaterpreis Berlin
Lees ook:Johan Simons wordt artistiek directeur Theater Rotterdam
Lees ook:Toneelschrijver Bo Tarenskeen krijgt eerste beurs van Cultuurfonds

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>