Toneelschrijver Bo Tarenskeen krijgt eerste beurs van Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft hun eerste beurs voor theaterauteurs – TheaterTekstTalent – toegekend aan Bo Tarenskeen. De toneelschrijver ontvangt een bedrag van € 12.500 voor het schrijven van een nieuwe theatertekst. Het geld wordt ter beschikking gesteld door het Fonds De Versterking, een CultuurFonds op Naam dat vorig jaar werd ingesteld door een anonieme geldschieter.

Bo Tarenskeen (Amsterdam, 1981) krijgt het stipendium TheaterTekstTalent voor het schrijven van Het Indisch Perspectief (werktitel). In deze theatertekst wordt beschreven hoe het Indische oorlogsverleden en de gedwongen migratie uit Indonesië nog steeds doorwerken in huidige generaties Indische Nederlanders. Volgens de jury van TheaterTekstTalent snijdt Tarenskeen hiermee een maatschappelijk onderbelicht thema aan, dat de twee miljoen Nederlanders met een Indische achtergrond aangaat.

Unaniem gekozen

‘Tarenskeen slaagt erin om aan de hand van de Indische thematiek een breder onderwerp te belichten; het gevoel ontheemd en vervreemd te zijn’, aldus de vierkoppige jury. Zij kozen unaniem voor Tarenskeen uit de zes genomineerden voor het nieuwe stipendium.

Extra startbijdrage

 Naast de € 12.500 voor het schrijven van het toneelstuk, wordt een bedrag van € 22.500 beschikbaar gesteld als startbijdrage voor de uitvoering van Het Indisch Perspectief. Met het financieren van nieuw theaterwerk, hoopt het Cultuurfonds bestaande en nieuwe publieksgroepen met actueel, nieuw toneelrepertoire in aanraking te brengen.

De jury van TheaterTekstTalent werd gevormd door Joachim Fleury, Thibaud Delpeut, Dorine Cremers en Albert Verlinde.

 Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten, op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. 

Over TheaterTekstTalent

TheaterTekstTalent is een stipendium voor theaterauteurs, ter beschikking gesteld door  een CultuurFonds op Naam: Fonds De Versterking.  Doelstelling van het fonds is het geven van een  kwaliteitsimpuls aan de Nederlandse theatersector. Fonds De Versterking is door een anonieme mecenas ingesteld bij het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Foto: Reinier van der Aart

Lees ook:Theatermaakster Broeder ontvangt toelage
Lees ook:Johan Simons wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
Lees ook:Prinses Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit
Lees ook:Boulevard krijgt geld van Prins Bernardfonds
Lees ook:6 miljoen voor Prins Bernard Cultuurfonds

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>