CJP-kaart blijft

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en CJP-directeur Walter Groenen hebben hun handtekening gezet onder een concessieovereenkomst voor de CJP Cultuurkaart. CJP (Stichting Cultureel Jongerenpaspoort) blijft de kaart tot ten minste 2020 uitvoeren. In de concessieovereenkomst staat dat het ministerie van OCW de komende zes jaar een bedrag van 4,9 miljoen euro voor de Cultuurkaart beschikbaar stelt. 

Met de Cultuurkaart kunnen scholen in het voortgezet onderwijs culturele activiteiten betalen en krijgen leerlingen korting. De Cultuurkaart werd tot het schooljaar 2012-2013 al uitgegeven in opdracht van het ministerie van OCW. Minister Marja van Bijsterveldt pleitte echter voor afschaffing om meer ruimte en budget te creëren voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. De kaart dreigde daarmee te verdwijnen, maar CJP is er niettemin in geslaagd de kaart zonder rijkssubsidie te financieren.

‘Langjarige zekerheid’

Onder de titel ‘Cultuur beweegt, de betekenis van cultuur in een veranderende samenleving’ ontvouwde de minister op 10 juni 2013 haar visie op kunst en cultuur. Daarin bleek haar prioriteit te liggen bij de maatschappelijke waarde van cultuuronderwijs. Het veiligstellen van de Cultuurkaart is daar een belangrijk gevolg van. Middelbare scholen hebben volgens de minister nu voldoende handvatten voor structureel kwalitatief cultuuronderwijs. ‘Scholen hebben nu langjarige zekerheid over de financiering van de Cultuurkaart. Samen met het vak CKV, dat blijft bestaan, hebben ze hiermee alles in handen om zich te verbinden aan goed cultuuronderwijs.’

69% leerlingen heeft kaart

Negenenzestig procent van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs heeft op dit moment een CJP Cultuurkaart. CJP-directeur Groenen wil dat percentage de komende jaren verder opschroeven. ‘Ik zie het als onze taak om ook de scholen die dit jaar nog niet meedoen te overtuigen dat ze de school, de docenten en natuurlijk de leerlingen echt benadelen als ze niet meedoen aan de Cultuurkaart.’ Houders van de CJP Cultuurkaart krijgen onder meer kortingen bij (film)theaters, musea, festivals en winkels. Volgens het ministerie investeren bijna alle middelbare scholen naast de CJP Cultuurkaart zelf ook circa tien euro per leerling in cultuuronderwijs.

Bron: Theaterkrant

Foto:  ANP Martijn Beekman

Lees ook:Minister Bussemaker wil CJP kaart behouden
Lees ook:Kabinet Rutte-2 geeft cultuur mogelijk ‘zetje mee’
Lees ook:Bezwaar Oerol tegen OC&W gegrond verklaard
Lees ook:Nieuwe lesprogramma’s rondom ANNE
Lees ook:Steun voor werkloze kunstenaars vanaf mei

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>