Cultuurindex: theater wordt eventindustrie

Deze maandag werd de cultuurindex De staat van cultuur, lancering cultuurindex Nederland gepresenteerd. Dit was een initiatief van de Boekmanstichting en het Sociaal en Cultureel Planbureau. De Cultuurindex brengt de Nederlandse cultuursector in beeld aan de hand van cijfers en getallen. Kan hiermee de toekomst voorspeld worden? Hier de resultaten. 

Uit de De staat van cultuur blijkt dat de periode 2005-2011 drie belangrijke ontwikkelingen te zien geeft. Uit de bezoekerscijfers van het theater is een verschuiving naar stratificatie van het theaterpubliek af te lezen. Gebleken is dat binnen het theaterpubliek een onderscheid valt te maken tussen sterk gecommitteerde bezoekers en passanten. De theaterconsument zou de laatste jaren selectievere keuzes maken en na het maken van zijn keuze meer bereid zijn verder te reizen of een groter bedrag te betalen voor zijn theaterbezoek.

Eventindustrie 

 

Ook blijkt dat het Nederlandse theater steeds meer werkt als een eventindustrie. In 2005 waren er ongeveer honderdvijftig theaterfestivals in Nederland, in 2011 zijn dat er bijna zevenhonderd. Dit heeft tot gevolg dat de theaterbezoeker niet meer in een regelmaat naar het theater gaat, maar in een korte periode meer voorstellingen consumeert.

Hergebruik door internet

Ten slotte is gebleken dat ook het Nederlandse theater de invloed van de digitalisering voelt. Via media als Youtube en Uitzending Gemist wordt kunst als het ware hergebruikt en hierdoor neemt de urgentie van het theaterbezoek af.

Bron: Theaterkrant

Foto: Theater Carre, Amsterdam

Lees ook:Kabinet Rutte-2 geeft cultuur mogelijk ‘zetje mee’
Lees ook:71% vindt overheidsuitgaven cultuur niet te hoog
Lees ook:Lichte daling theaterbezoek Amsterdam
Lees ook:Halina Reijn volgend jaar solo
Lees ook:Meer dan 100.000 schreeuwers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>