Theaterregisseur Dimiter Gotscheff overleden

In Berlijn is zondag theaterregisseur Dimiter Gotscheff na een korte, maar ernstige ziekte overleden. Hij was 70 jaar. Dat meldt het Deutsche Theater, dat in het bericht spreekt van “een ongelooflijk verlies voor de theaterwereld”.Hij werkte vooral in Duitsland, maar ensceneerde vorig jaar ook een versie van Tartuffe voor TA / NTGent. 

Gotscheff werd geboren in Bulgarije, maar zijn professionele leven speelde zich vooral af in Duitsland, waar hij in de jaren 60 diergeneeskunde en theaterwetenschap studeerde aan de universiteit van Oost-Berlijn. Hij werd bekend met zijn ensceneringen van het werk van Heinrich Müller, die beschouwd wordt als een van de belangrijkste Duitse theatermakers van de 20e eeuw.

In de vroege jaren 70 verliet hij de DDR uit protest tegen de uitwijzing van de politieke dichter en zanger Wolf Biermann. Tot 1985 zette hij zijn werk voort in Bulgarije om daarna definitief terug te keren naar Duitsland. Hij kreeg twee keer de Prijs van de Kritiek van de Berlijnse Kunstacademie en werd in 2005 door het tijdschrift Theater Heute uitgeroepen tot regisseur van het jaar voor zijn voorstelling De Perzen.

Vorig jaar werkte hij voor het eerst in het Nederlandse taalgebied bij TA / NTGent met zijn eigenzinnige versie van Tartuffe. In de tekst van Molière mengde hij citaten uit de bijbel en het werk van Heinrich Müller. Hij bracht het stuk enkele jaren eerder al in Berlijn.

Bron: Toneelgroep Amsterdam, Cobra.be

Foto: Reto Klar

Lees ook:Johan Simons geselecteerd voor theatertreffen
Lees ook:Susanne Kennedy wint Duitse theaterprijs
Lees ook:Johan Simons ontvangt eredoctoraat
Lees ook:Johan Simons waarschijnlijk terug naar NTGent
Lees ook:Stemproblemen Pierre Bokma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>