Katja Herbers wint met “subtiele droomrol van wereldklasse”

Katja Herbers heeft op 8 september de Guido de Moorprijs gewonnen voor haar rol in Drie zusters van het Nationale Toneel. De prijs, een geldbedrag van 2.500 euro, wordt toegekend aan jong talent tot vijfendertig jaar door de Vrienden van de Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneel. Eric de Vroedt ontving op 1 september de Toneelkijkersprijs 2012-2013 voor Mightysociety10 uit handen van het publiek van Theater aan het Spui.

Volgens het juryrapport speelde Katja Herbers (1980) in Drie zusters ‘een subtiele droomrol (…) van wereldklasse’. De Guido de Moorprijs is vernoemd naar de Nederlandse acteur en regisseur Guido de Moor, die in de jaren zeventig en tachtig verbonden was aan de Haagse Comedie, de voorloper van het Nationale Toneel. Eerdere winnaars waren Anniek Pheifer, Jeroen Spitzenberger, Sophie van Winden en Laura van Dolron.

Herbers speelde na haar afstuderen aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie bij verschillende internationale gezelschappen, waaronder De Mexicaanse Hond, NTGent, de Münchner Kammerspiele, De Theatercompagnie en het Nationale Toneel. Ook speelde ze regelmatig in films, waaronder De uitverkorene (Theu Boermans), Amsterdam (Ivo van Hove), De storm (Ben Sombogaart) en Loft (Antoinette Beumer) en in tv-programma’s als Divorce, De vloer op, Het klokhuis en Beatrix, Oranje onder vuur.

Bezoekers van het Haagse Theater aan het Spui verkozen Mightysociety10 van Eric de Vroedt als beste voorstelling van het afgelopen seizoen. De winnaar wordt jaarlijks bepaald door een zogenoemde toneelkijkerjury, bestaande uit honderdtwintig mensen die in vier groepen bijna zestig voorstellingen in Theater aan het Spui bezoeken. In het verleden wonnen onder andere het Ro Theater, Jakop Ahlbom en NTGent de publieksprijs. Mightysociety10 is het laatste deel uit de mightysociety-reeks van Eric de Vroedt. De voorstelling is geselecteerd voor het Nederlands en het Vlaams Theater Festival en hoofdrolspeler Hein van der Heijden ontving een nominatie voor de Louis d’Or 2013.

Bron: Theaterkrant

Foto: ANP

Lees ook:Anne-Wil Blankers even terug bij NT
Lees ook:Eric de Vroedt valt in de prijzen
Lees ook:Eric de Vroedt wordt artistiek leider Nationale Toneel
Lees ook:Anniek Pheifer wint toneelprijs
Lees ook:Thema MightySociety9 bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>