Thibaut Delpeut wordt artistiek leider De Utrechtse Spelen

Thibaud Delpeut wordt de nieuwe artistiek leider van De Utrechtse Spelen. Jacques van Veen, oud-directeur van het Amsterdams Uitburo, krijgt de algemene leiding in handen. Samen vormen zij vanaf 9 september de nieuwe directie van het gezelschap. Met deze aanstellingen volgt de Raad van Toezicht van De Utrechtse Spelen het advies op van de onderzoekscommissie onder leiding van George Lawson.

Volgens Steven de Waal, voorzitter van de Raad van Toezicht, gaat Delpeut zich toeleggen op het regisseren van één en misschien zelfs twee grotezaalvoorstellingen in het seizoen 2014-2015. De commissie Lawson verzocht de Raad van Toezicht van De Utrechtse Spelen geen grotezaalproductie in het seizoen 2013-2014 te laten maken, om ruimte te krijgen haar onderzoek gedegen te kunnen verrichten. In onderling overleg is daarop besloten de grotezaalproductie een jaar op te schuiven.

Nieuw artistiek profiel

Delpeut en Van Veen zullen zich de komende tijd richten op de ontwikkeling van een nieuw artistiek profiel. Over een paar weken komen ze hiermee naar buiten, aldus De Waal. De lopende producties worden door de nieuwe directie overgenomen. Zo gaat de grotezaalproductie Mogadishu, die in 2012-2013 in regie van Matthias Mooij werd gemaakt, op tournee en regisseert Nick Bruckman de nieuwe schoolvoorstelling Scars.

Delpeut maakte naam met producties als Britannicus, Antigone-Kreon-Oidipous en Al mijn zonen die hij binnen TA-2 maakte, het platform van Toneelgroep Amsterdam en Toneelschuur Producties voor de ontwikkeling van regietalent. Ook regisseerde hij Blasted, Freule Julie en 4.48 Psychosis bij Toneelschuur Producties. Deze laatste werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2013. Jacques van Veen was eerder onder meer zakelijk directeur bij het Ro Theater, directeur van Stadsschouwburg Groningen en directeur van het Holland Festival.

Vaste kern van 5

De Utrechtse Spelen stelde afgelopen juni een onderzoekscommissie in bestaande uit George Lawson, Lucia van Heteren en Henk Scholten, om na te gaan of het gezelschap na twee reorganisatierondes nog voldoet aan de artistieke normen die het ministerie van OCW aan de subsidie van 1,5 miljoen euro stelt. Het gezelschap bestaat momenteel uit een vaste kern van vijf medewerkers. Deze zal per productie met freelancers worden aangevuld.

Bron: Theaterkrant

Foto: Annegien van Doorn

Lees ook:Nieuwe zakelijk directeur Ro Theater
Lees ook:Utrechtse Spelen kiest nieuwe naam ‘zonder franje’
Lees ook:Gerda Kroeze-Knol nieuwe directeur Luxor Theater
Lees ook:Thibaud Delpeut regisseert Caligula
Lees ook:Johan Simons wordt artistiek directeur Theater Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>