Aanklacht tegen de oorlog in Post Mortem

Rondom de herdenking van de slag om Arnhem maakt Joeri Vos bij Toneelgroep Oostpool de nieuwe voorstelling Post Mortem. Een griezelig actueel stuk, gespeeld  op locatie, door een nieuwe generatie Arnhemse acteurs, die zelf de leeftijd van soldaten hebben. In Post Mortem zien we een Britse soldaat omkomen en als geest terugkeren bij zijn dierbaren.De regie is in handen van Joeri Vos,  sinds 2013 onderdeel van het vaste artistieke team van Toneelgroep Oostpool. Hij bewerkte voor het gezelschap eerder Orlando en Hamlet.

Gespeeld in een Duits kamp

Post Mortem, geschreven in 1930 door Noël Coward, schetst met bittere humor een niet al te rooskleurig beeld van zijn tijd: de politiek lijkt de weg kwijt, de economie is in chaos, de pers neemt het niet te nauw met de waarheid, de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog zijn vergeten en met heldenverhalen wordt een nieuwe generatie warm gemaakt voor een volgende oorlog. De eerste opvoering was in 1944, door Britse krijgsgevangen in een Duits kamp. De spelers hadden een contract getekend waarin ze beloofden geen van de rekwisieten te gebruiken om een ontsnapping te organiseren. In Post Mortem wordt de Engelse soldaat John Cavan al in de eerste scène, dodelijk gewond, een loopgraaf van de Eerste Wereldoorlog ingedragen en sterft hij. Vervolgens zien we hem terug in 1930, dertien jaar later, wanneer hij als geest de mensen opzoekt die belangrijk voor hem waren. Het is een aangrijpend drama, een vlijmscherpe komedie en een woedende aanklacht tegen de oorlog in één.

Het leven is oorlog 

Regisseur Joeri Vos over Post Mortem: ‘Noël Coward schrijft prachtige woedende monologen en mooie filosofische verhandelingen. Scherpe dialogen worden afgewisseld met onderbroekenlol en ontzettend slappe kletspraat. Integere personages tegenover figuren die het cliché van het cliché van het cliché zijn van iemand die je kent van de televisie. Hij vond het stuk zelf niet helemaal geslaagd, en dat klopt ook; het voelt rauw, onaf, dus als een uitnodiging om er nog iets mee te doen. Maar vergis je niet, ik ga het niet ‘af’ maken. Waarschijnlijk wordt het alleen nog maar rauwer, onevenwichtiger. Dat is het leven, dat is oorlog. Wie een mooi rond verhaaltje wil, die kan naar een Disneyfilm.’

Post Morem is vanaf 19 september te zien in de Oude Steenfabriek in Arnhem. Kijk hier voor meer informatie.

Morgen een interview door artistiek directeur Marcus Azzini met regisseur Joeri Vos op toneel.blog!

Lees ook:Joeri Vos: Woedende monologen en onderbroekenlol in Post Mortem
Lees ook:Paul de Leeuw in ‘Liever geen oorlog’
Lees ook:Theu Boermans regisseur musical ‘Soldaat van Oranje’
Lees ook:Jeroen Krabbé weer in internationale film
Lees ook:Jonge makers over de Tweede Wereldoorlog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>