ITs award beste regie voor Olivier Diepenhorst

De ITs Ton Lutz Award, de prijs voor de beste regie, gaat dit jaar naar Olivier Diepenhorst met de voorstelling Berenice. In het Compagnietheater presenteerden actrice Hanneke Last en acteur Tijn Docter de feestelijke awardshow. Op de laatste avond van de 24ste editie van ITs Festival Amsterdam zijn acht awards uitgereikt.

De jury van de ITs Ton Lutz Award schreef in Diepenhorsts rapport: “Deze regisseur heeft een verhaal te vertellen, hij daagt het publiek uit na te denken en stimuleert zijn acteurs tot wonderbaarlijk, emotioneel spel. De jury herkent een groot talent in hem en een belofte voor de toekomst.” Diepenhorst, student aan de regie opleiding van De Theaterschool Amsterdam, wint € 3.500,- aan prijzengeld, te besteden aan de verdere ontplooiing van zijn talent en een begeleidingstraject op maat t.w.v. € 2.000,- aangeboden door Cultuur-Ondernemen. Bovendien wordt de voorstelling opnieuw geprogrammeerd in het Compagnietheater.

De ITs Krisztina de Châtel Award is gewonnen door Floortje Doeksen, choreografiestudente aan Fontys Dansacademie (Tilburg), die met haar voorstellingLogorroico, Logorrhea te zien was binnen het programma The Makers Present Dance. De jury: “De zeggingskracht van het werk van Floortje Doeksen is groot, haar voorstelling zit technisch goed in elkaar; een spannende opbouw, de gedurfde afstand tot- en wisselwerking met het publiek, goed gebruik van de ruimte, kortom alle elementen kloppen.” Doeksen ontvangt € 4.500,- aan prijzengeld, te gebruiken voor verdere persoonlijke en artistieke ontwikkeling. Daarnaast mag ze haar choreografie nogmaals vertonen in Melkweg Theater en haar nieuwe werk volgend jaar tonen op ITs 2014.

De Kemn-A-ward, de prijs voor de meest veelbelovende, talentvolle acteur of actrice, is dit jaar gewonnen door Eva van Gessel. studente aan ArtEZ toneelschool uit Arnhem. De jury schreef: “Eva ontroert en intrigeert. Zowel in de rol van autistische dochter als in de rol van de onzekere theatermaakster die de dochter creëerde. Haar timing, humor, originaliteit, gelaagdheid, muzikaliteit en samenspel maken haar tot een grote belofte voor de toekomst.” Van Gessel ontvangt € 1.000,- te besteden aan vliegtickets naar een film- of theaterstad naar keuze, € 2.000,- voor workshops en masterclasses in de gekozen stad en een masterclass naar keuze van Kemna Training.

Terug op ITs: een award voor de beste danser! De ITs NORMA Dance Award is dit jaar gewonnen door Ivan Ugrin, danser aan de opleiding Moderne Theaterdans van De Theaterschool in Amsterdam.  De jury schreef: “Ugrin is een sterke performer met het podium als natuurlijke habitat. Hij beweegt zich schijnbaar moeiteloos in verschillende danstalen en zet de vele mogelijkheden van zijn lichaam in om zowel de theatrale als fysieke aspecten van de voorstelling te dragen. Scène na scène toonde hij een volwassenheid waarmee hij ons het stuk inzoog.” Ugrin gaat er vandoor met € 2.000,- aan prijzengeld, beschikbaar gesteld door het NORMA fonds, te besteden aan de eigen ontwikkeling als danser.

Theaterzaken Via Rudolphi was in 2011 zo aangenaam verrast over de voorstellingen die zij op ITs zagen dat ze besloten The Best of ITs On Tour in het leven te roepen, dit jaar omgedoopt tot ITs hITs on Tour. Een geweldige kans voor de jonge makers om hun werk aan een groot en landelijk publiek te tonen. De drie voorstellingen die in het najaar langs maar liefst 17 theaters gaan touren onder de naam ITs hITs on Tour zijn: Thinking no longer means anymore than checking at each moment whether one can indeed think door Julie Solberg, A whole lot of nothing door Wies Fest en Rundfunk? door Yannick van de Velde & Tom van Kalmthout.

De ITs Playwriting Award werd dit jaar voor de vierde maal uitgereikt. Sofie Tseng ontvangt de prijs voor haar theatertekst Andermansplantjes. De jury over Tseng, student Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht: “Andermansplantjesgaat over verdriet en eenzaamheid, over onvermogen en hoop. Tseng creëert vier personages waar je heel makkelijk van gaat houden. De stijl is beheerst, getuigt van vakmanschap en ontroert. Elke scène is to the point en draagt bij aan het verhaal. Met veel humor en mededogen ontstaan vriendschappen, liefdes en wordt er rouw verwerkt. En zo helpt Andermansplantjes het leven draaglijker te maken. Andermansplantjes zal in boekvorm worden uitgegeven door Uitgeverij Theaterboek.

De ITs Parade Parel gaat naar de voorstelling die, wat de jury betreft, een plek op de Parade verdient. De ITs Parade Parel gaat dit jaar naar STUDIO/MENSINK/VANDERBROECK met hun voorstelling Raum. Marius Mensink en Dennis Vanderbroeck zullen daarom nogmaals schitteren tijdens de Parade in Amsterdam, in Casa Mondo, van 9 t/m 12 augustus 2013.

De ITs Guest Award, de prijs voor de beste internationale voorstelling, gaat dit jaar naar de productie From Russia with Love van St. Petersburg State Theatre Arts Academy uit Rusland, een coproductie  met Toneelschool Maastricht.

Op het ITs Festival waren 50 producties van afstuderende internationale podiumkunstenaars te zien.

Bron: ITs Festival

Foto: ITs Festival 

 

Lees ook:Johan Kaartprijs voor Jon van Eerd
Lees ook:Het Geluid Maastricht winnaar Fringe
Lees ook:Johan Simons wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
Lees ook:Van Warmerdam krijgt Johannes Vermeer Prijs
Lees ook:Pand7090 wint Diorapthe Award op Fringe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>